Historische Gevlebrug volledig herbouwd

Herbestemming en renovatie brugwachtershuisje
Meer weten?

Brugwachtershuisje Gevlebrug

In Amsterdam is het brugwachtershuisje volledig herbouwd. Het historisch bouwwerk, ontworpen in 1930 door bruggenarchitect Piet Kramer, werd jarenlang buiten gebruik gesteld en opgeslagen. De opgeslagen brug werd in een nieuw leven geblazen. Een uniek project waarbij geschiedenis, techniek en toekomst elkaar ontmoeten.
Locatie
Amsterdam
Oplevering
April 2020
Segment
Daken en dakdetails
Applicateur
Multi Protect Nederland

Projectomschrijving

De uitdaging

Het dak van het brugwachtershuisje moest onder handen worden genomen. Dit dak bestaat uit complexe vormen, waardoor het vrijwel onmogelijk is om deze af te dichten middels de standaard dakbedekkingsmaterialen. Doordat de producten van Triflex vloeibaar aangebracht worden, is het mogelijk de complexe detailleringen te volgen. Multi Protect Nederland (MPN) heeft veel ervaring met dit soort daken en was dan ook de juiste applicateur voor dit project.

De oplossing

Het is vrijwel onmogelijk om de complexe vormen af te dichten met standaard materialen. Daarom is het afdichten middels vloeibare applicatie de enige methode. Er is uiteindelijk gekozen voor het Triflex ProDetail systeem. Dit hoogwaardige systeem kan vloeibaar worden aangebracht, dicht elk dakdetail naadloos af en is uitstekend UV- en weersbestendig.

Arjan Schreur (MPN) vertelt: ‘Waterdichtheid. Dit is in de basis waar het om gaat bij het afdichten van een dak. Echter wil het oog natuurlijk ook wat en is het esthetische aspect van dit monumentale bouwwerk onmisbaar. Daarom hebben wij het systeem voorzien van een instrooi kwartzand en een Finish in de gewenste kleur.’

Het proces

Volgens Schreur zijn vakmannen voor deze werkzaamheden vereist. ‘Wij hebben hiervoor de juiste mensen ingezet die veel ervaring hebben met dit soort werkzaamheden. Door de complexiteit verdienen de detailleringen extra aandacht om zo de hoogwaardige kwaliteit te leveren die van ons verwacht mag worden.’ Schreur omschrijft het proces waarin het systeem is toegepast: ‘Uiteraard is het belangrijk dat de ondergrond droog is voordat de applicatie kan beginnen. Het systeem dient blaasvrij en met de juiste verbruikshoeveelheden aangebracht te worden.

Het dak bestaat uit een houten constructie. Alle schroefgaten van de dakplaten zijn dicht geplamuurd. Oneffenheden zijn weggeschuurd en vervolgens is Triflex Cryl Primer 222 aangebracht. Aanvankelijk zijn de details ingewerkt met het Triflex ProDetail systeem, waarbij een eerste laag ProDetail wordt aangebracht, om vervolgens een polyester wapeningsvlies in te werken. Vervolgens wordt nat-in-nat een tweede laag Triflex ProDetail aangebracht.

Na de details is het gehele dakvlak op dezelfde manier behandeld. Om het zicht van de overlappen van het vlies te verminderen, zijn deze af geplamuurd middels Triflex Cryl Spachtel. Hiermee is de afdichting van het dak gerealiseerd. Voor de uitstraling is het dak voorzien van een instrooilaag met kwartszand, welke is afgelakt met Triflex Cryl Finish 205 in de kleur RAL7021.’

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Het resultaat

Dit soort projecten zijn niet alledaags. Het levert meerdere uitdagingen, zowel in de voorbereidings- als in de uitvoeringsfase. ‘Het is natuurlijk fijn dat je als bedrijf jouw specialisme in mag zetten en mee mag werken aan zo’n essentieel onderdeel van het gebouw. Dat dit door zijn complexe vormen ook nog eens extra in het oog springt, maakt het een project om trots op te zijn. Het project verliep zeer voorspoedig.

Dit heeft te maken met de inzet van de juiste mensen die veel ervaring met soortgelijke projecten hebben. Daarnaast werken deze mensen dagelijks met de producten van Triflex. Door deze combinatie is het een prachtig project geweest met een zeer fraai eindresultaat,’ vertelt Schreur tot slot.

1/4
2/4
3/4
4/4

Gerelateerde referenties