Oude Stadspoort Culemborg

Langdurige waterdichting voor moeilijk bereikbare goot
Meer weten?

Oude Stadspoort Culemborg

De coating in de goot onder de loodslabben en leien van de oude Stadspoort in Culemborg was compleet vergaan. Toen de poort werd gerestaureerd, werd de goot meteen ook aangepakt. Het belangrijkste doel was om de goot langdurig waterdicht te maken en eventuele scheuren te overbruggen.
Locatie
Culemborg
Oplevering
septemer 2015
Applicateur
JL Kunststoffen BV

Projectomschrijving

De oude Stadspoort van Culemborg wordt nu gebruikt door een kunstenaar als atelier. De poort stamt samen met de grachten en restanten van de stadsmuur in de binnenstad uit de veertiende eeuw. Deze poorttoren wordt ook wel de Binnenpoort genoemd, omdat hij door de zuidelijke stadsuitbreiding binnen de muren ligt. De muren boden bescherming tegen rondtrekkende bendes en het geweld van oorlogjes die werden uitgevochten in het grensgebied tussen Utrecht, Gerle en Brabant. Het is de enige stadspoort die niet is gesloopt nadat de stadsmuren niet meer nodig waren. De andere buitenpoorten uit de veertiende eeuw zijn met de oude stadsmuren verwijderd. De sleuven, die het neerlaten van het valhek mogelijk maakten, zijn nog altijd zichtbaar.

Asset Facility Management benaderde Triflex voor een oplossing van de problemen in de goot. Tijdens de inspectie door Triflex, is er een proefvlak aangebracht. Na de goedkeuring van het proefvlak kreeg erkend Triflex applicateur J.L. Kunststoffen de opdracht om de goot duurzaam waterdicht te maken. Er werd gebruik gemaakt van Triflex Cryl Primer 222 en Triflex ProDetail in de RALkleur 7043. Dit systeem - dat ook deels werd aangebracht op de kantelen - heeft uitstekende scheuroverbruggende capaciteiten en zorgt voor een langdurige waterafdichting.

Het aanbrengen van het systeem bleek nog een ingewikkelde klus voor applicateur J.L. Kunststoffen. De smalle, erg hoge goot was lastig te bereiken. De nieuwe afdichtingslaag was daarentegen redelijk eenvoudig aan te brengen over de bestaande coating.

Casestudy

Gerelateerde referenties