Transformatie ontmoetingscentrum Blokhuispoort

Gerestaureerd met oog voor detail
Meer weten?

Blokhuispoort Leeuwarden

In 2018 mocht Leeuwarden zich een jaar lang de culturele hoofdstad van Europa noemen. De rol van welkomstlocatie werd vervuld door de Blokhuispoort. Sinds de sluiting in 2007 onderging de voormalige gevangenis al meerdere restauraties en nieuwe bestemmingen. In aanloop naar 2018 professionaliseerde eigenaar Stichting Boei de exploitatie verder op het gebied van cultuur, economie, recreatie en toerisme.
Locatie
Leeuwarden
Oplevering
Januari 2018
Segment
Balkons en galerijen, Daken en dakdetails
Applicateur
Tissink Specialistische Afdichtingen

Na diverse renovaties en bestemmingen is Blokhuispoort omgetoverd tot een ontmoetingsplaats. Van bibliotheek tot een kapper, in de voormalige gevangenis is een divers aanbod aan zakelijke, commerciële en culturele doeleinden te vinden. Eigenaar BOEi wil diverse erfgoed restaureren en herbestemmen om het te bewaren en het een waardevolle plek te geven in de maatschappij. Dat is met Blokhuispoort zeker gelukt.

Dak-, gevel- en gotenrenovatie

Er is hard gewerkt aan de wens om Blokhuispoort te verduurzamen. In maand 2016 was er al een start gemaakt met een uitgebreide dak- en gevelrenovatie. Hierbij werd ook de betongoten van ruim 800 meter opnieuw voorzien van een duurzame bescherming. Dit is gedaan met Triflex ProDetail, een 2-componenten, gepigmenteerde afdichtinghars op basis van Polymethylmethacrylaat (PMMA). Triflex ProDetail zorgt ervoor dat de goten scheuroverbruggend, volledig gewapend en bestand zijn tegen worteldoorgroei en extreme weersinvloeden.

1/3
2/3
3/3

Verwerking Triflex-systemen

Naast het dak, de gevel en goten zijn ook het dakterras en de trap in de bibliotheek aangepakt. In samenwerking met TWA Architecten en Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) is de opvallende oranje prefab trap voorzien van een Triflex antislipstrook. Hierdoor kunnen de bezoekers de trap veilig bewandelen. Op het dakterras boven de bibliotheek is Triflex BIS Aquapanel samen met Triflex BTS-P kwartszand fijn toegepast. Het terras is met dit systeem verhoogd en het vloerveld en alle details zijn waterdicht en naadloos afgedicht. Dit is gedaan door middel van een vloeibare kunsthars. Om een uniforme uitstraling te creëren is het antislip instrooimateriaal voorzien van dezelfde oranje finishkleur.

Gerelateerde referenties