Renovatie Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland: van fort naar restaurant
Meer weten?

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland; ooit een lichtbaken voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Nu een toeristische attractie onder de rook van Amsterdam. Mede dankzij Triflex afdichtingen, blijven het karakteristieke fort en de bunkers op het eiland bewaard als eyecatchers.
Locatie
Amsterdam
Oplevering
2015
Segment
Speciale projecten, Daken en dakdetails
Applicateur
Ivacon BV

Projectomschrijving

Vuurtoreneiland werd aangelegd in 1701. In 1893 maakte de originele stenen vuurtoren, genaamd de ‘Lantaarn van Ydoorn’, plaats voor een vuurtoren van gietijzer en staal. De metalen toren staat er nog steeds en is inmiddels een monument.

Het fort is voorzien van een betonnen dak dat leunt op een zware stalen constructie. Door weer en wind was het beton behoorlijk aangetast en niet meer waterdicht. Na een grondige inspectie door Ivacon werd een plan van aanpak opgesteld om het dak waterdicht te maken met de systemen van Triflex. Rob Braaksma, directeur van Ivacon, was eerder betrokken bij renovatiewerkzaamheden van monumenten op het nabij gelegen Pampus.

In 2015 startten Ivacon en BunkerQ, bureau voor erfgoedontwikkeling en restauratie, op Vuurtoreneiland met voorbereidende en herstelwerkzaamheden van het dak van het fort. Geen klein oppervlak, in totaal ging het om 1.000 m². Nadat het beton was hersteld, kon het dak waterdicht gemaakt worden. Ook de bunkers op het eiland kregen een naadloze waterdichting.

Er werd gewerkt met Triflex ProTect. Een 2-componenten afdichtingshars op basis van Polymethylmethacrylaat. Een gewapend systeem, scheuroverbruggend en extreem weersbestendig. Geen overbodige luxe in een omgeving waar de elementen volledig hun gang kunnen gaan.

De renovatie en afdichting was een hele onderneming. Aan- en afvoer van materiaal en apparatuur moest over het water met bootjes. Dat vroeg wat creatief handelen. ‚Maar dankzij de schitterende omgeving was het de moeite meer dan waard’.

1/2
2/2

Gerelateerde referenties