Waterdichting glazen dak Het Sieraad

Een waterdicht dak zonder de karakteristieke uitstraling van het gebouw aan te tasten
Meer weten?

Het Sieraad

Het unieke glazen dak van Het Sieraad in de Amsterdamse Baarsjes vertoonde lekkages. Met behulp van de producten van Triflex is het dak van het monumentale pand nu weer volledige waterdicht.
Locatie
Amsterdam
Oplevering
oktober 2016
Segment
Daken en dakdetails
Applicateur
Tissink Specialistische Afdichtingen BV

Projectomschrijving

De uitdaging

Het glazen dak van Het Sieraad, centrum voor Kennis, Kunst en Werken in de Amsterdamse Baarsjes vertoonde lekkages die zich snel verder uitbreidden. Het probleem bevond zich in de (kit-) afdichting van de profielen waarmee de kenmerkende glazen delen van het monumentale pand van architect A.J. Westerman zijn bevestigd. De lekkages aan het glazen dak van Het Sieraad verhelpen met standaard kitafdichting bleek een dure aangelegenheid. Alle bestaande kitnaden moesten dan eerst worden verwijderd en vervolgens opnieuw worden aangebracht. Een garantie geven voor een langere periode was hierbij ook niet mogelijk. Het vernieuwen van de kitafdichting bleek daarom geen optie.

Het Sieraad Amsterdam triflex
De uitdaging
1/5
Thumbnail
Voorbehandelen ondergrond met reiniger en primer
2/5
Thumbnail
Aanbrengen Triflex ProDetail
3/5
Thumbnail
Aanbrengen Triflex ProDetail
4/5
Thumbnail
Kleine details afgedicht met Triflex ProFibre
5/5

De oplossing

Het dak is voornamelijk opgebouwd uit glazen daglichtvoorzieningen. Dakdekkerbedrijf Klomp Dakbedekkingssystemen te Amsterdam is samen met Consolidated Nederland en Patina Dakdenkers verantwoordelijk voor het prestatiegerichtebeheer en onderhoud van de daken van de Amsterdamse woningcorporatie Ymere, waaronder Het Sieraad. Klomp heeft de woningcorporatie twee scenario’s voorgelegd om de lekkages op te lossen.

Uiteindelijk is gekozen voor de duurzame oplossing met producten van Triflex. Tissink specialistische Afdichtingen is de aangewezen applicateur om het werk uit te voeren.

Er werd, in overleg met de opdrachtgever, gekozen voor afdichting door middel van de vloeibare kunststoffen van Triflex op basis van PMMA. Hierbij kon de afdichting over de bestaande kitnaden en op het glas worden aangebracht, zonder zichtbaar glasoppervlak te verliezen.

De werkzaamheden werden medio juli 2016 in samenwerking met Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA bv) uitgevoerd. De veiligheidsharnassen die de verwerkers droegen werden bevestigd aan de veiligheidshaken die voor dit doel op de stalen constructie zijn bevestigd. Na afwerking met de afdichtingssystemen van Triflex is het dak eind juli naar ieders tevredenheid opgeleverd. Het resultaat is geheel naar wens en er kon door het bedrijf zelfs een garantie van tien jaar op worden gegeven.

“Het dak is nu weer waterdicht en aan de uitstraling van het gebouw is zichtbaar niets veranderd.”

- Aron Tissink, Tissink Specialistische Afdichtingen BV -

Het proces

Het werk was drieledig: eerst moesten de naden worden gereinigd en vervolgens worden voorzien van een glasprimer. Tot slot zijn de profielen afgedicht met twee verschillende systemen. Voor de afdichtingen werd gebruik gemaakt van ProDetail in combinatie met het Speciaalvlies. Voor de kleinere tussengedeeltes werd gebruik gemaakt van de ProFibre, een vezelversterkt systeem van Triflex. Beide afdichtingssystemen zijn goed met elkaar te combineren.

“Lekkages aan het dak van Het Sieraad in de Baarsjes verholpen door de onconventionele oplossing met Triflex ProDetail en ProFibre. Zelfs met garantie van 10 jaar!”

- Aron Tissink, Tissink Specialistische Afdichtingen BV -

Het resultaat

Dankzij de afdichting door middel van de vloeibare kunststoffen van Triflex op basis van PMMA is het verlies van het glasoppervlakte en daarmee verlies van lichtinval ten opzichte van het origineel minimaal te noemen. Deze afdichting kon namelijk over de bestaande kitnaden en op het glas worden aangebracht. Door het verwerken middels strakke lijnen (conform de verwerkingsvoorschriften) is de vernieuwing van binnenuit nauwelijks waar te nemen. Het resultaat is naar wens; het sieraad is weer geheel waterdicht en aan de karakteristieke uitstraling van het typische Amsterdamse school gebouw is zichtbaar weinig veranderd.

Het Sieraad Amsterdam
Het resultaat
1/4
Het Sieraad Amsterdam triflex
Het resultaat
2/4
Thumbnail
Het resultaat
3/4
Thumbnail
Het resultaat
4/4

De toekomst

Het karakteristieke gebouw van architect A.J. Westerman opende haar deuren in 1924 als de 4’ Ambachtschool van de Maatschappij voor den Werkenden Stand. Het geldt als een voorbeeld van de Amsterdamse School. In 2005 werd het volle- dig gerestaureerd en nu biedt het ruimte aan creatieve ondernemers. Het Sieraad is tegenwoordig een centrum voor Kennis, Kunst en Werken waarin bedrijfsruimtes, broedplaatsen en een evenementen- en horecagelegenheid aanwezig zijn. Creatieve initiatieven van buurtbewoners en lokale ondernemers worden door eigenaar woningcorporatie Ymere toegejuicht.

Casestudy

Interview Aron Tissink, eigenaar Tissink Specialistische Afdichtingen BV

“In opdracht van Ymere werden wij gevraagd om het glazen dak van Het Sieraad in de Baasjes van Amsterdam weer waterdicht te maken, zonder dat er aan de typische en historische uitstraling van het pand veel werd veranderd,” vertelt Aron Tissink.

“Het dak was lek, en de lekkage breidde zich snel verder uit. Na overleg kwamen wij tot de conclusie dat de naadloze afdichting van Triflex het meest geschikt was voor deze klus,” vervolgt Tissink.

“Om tot het gewenste resultaat te komen hebben we eerst de bestaande naden gereinigd, om daarna de glasprimer aan te kunnen brengen over de totale lengte van 1300 meter”

Het gehele glazen dak is afgewerkt met Triflex ProDetail, in combinatie met Triflex Speciaalvlies. Op de kleine naden is Triflex ProFibre aangebracht. Volgens Tissink is hiermee het beoogde resultaat helemaal naar wens. “Het is zo goed dat we er zelfs een garantie bij geven van ruim tien jaar!”

Gerelateerde referenties