?

Dr. Nassau College met kleur gerestaureerd

Schoolplein locatie Penta voorzien van Triflex BTS-P systeem
Meer weten?

Dr. Nassau College Penta

In het verleden zag het gebouw er vooral grijs en grauw uit.. Het beeld werd vooral bepaald door hoge hekken, grijs asfalt en veel auto’s en fietsen. De glorie van het gebouw was verdwenen. De aangewezen architect wilde met zijn ontwerp het gebouw in ere herstellen.
Locatie
Assen
Oplevering
maart 2017
Segment
Balkons en galerijen
Applicateur
Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV

Projectomschrijving

De uitdaging

Het gebouw, dat inmiddels dienst doet als school voor voortgezet onderwijs, bestond uit een basement met daarop een drie etage tellende vleugel waar in 2001 een gedeelte is aangebouwd. De ruimte volstond niet meer voor het aantal leerlingen dat het College telde. Daarom is besloten om het gebouw geheel te renoveren en uit te breiden. De renovatie was ook noodzakelijk; het zag er grauw en grijs uit, er was veel achterstallig onderhoud, en het beeld werd bepaald door hoge hekken, grijs asfalt en veel auto’s en fietsen. De oude glans van het gebouw was door de jaren heen verdwenen. De aangewezen architect voor de renovatie wilde deze in ere herstellen en recht doen aan het originele ontwerp.

Nassau Penta
De verbouwing
1/5
Nassau Penta
Het gebouw krijgt kleur
2/5
Nassau Penta
Het plein klaar voor het Triflex systeem
3/5
Nassau Penta
Eerste laag Triflex
4/5
Nassau Penta
Laatste afwerking: finish in verschillende kleurvlakken
5/5

De oplossing

Voor bouw van start kon gaan moest er eerst een gedeelte van het college worden afgebroken. De Monumentencommissie van Drenthe pleitte voor het handhaven van het zuidelijke gedeelte. De Gemeente Assen wilde de gymzalen behouden, maar die lagen in het noordelijke deel. De school zelf hechtte aan meer kleinschaligheid en zag een opdeling in tweeën voor zich, wat kon worden bereikt door de sloop van het middenstuk. Uiteindelijk is gekozen voor deze laatste oplossing. Wel zijn de verhoogde vloer, een strook van het dak en de staalstructuur aan de voorzijde intact gebleven. De oorspronkelijke contouren van het gebouw zijn hierdoor nog zichtbaar en er kon een ontmoetingsplek en droogloop voor de leerlingen worden gecreëerd.

“Na overleg met de Gemeente, het schoolbestuur en Monumentenzorg is besloten om het middendeel te slopen.”

- De Jong Gortemaker Algra Architecten (dJGA Architecten) -

Het proces

Na bepaald was welk gedeelte gesloopt moest worden, kon de renovatie van het college van start gaan. De bestaande patio is omgebouwd tot pauzeruimte waaromheen vrijwel alle vaklokalen liggen. De theorielokalen en ondersteunende ruimtes zijn op de etage gesitueerd. De ingang, onder de hoogbouw, is de hoofdingang gebleven en ook de aula heeft haar functie behouden.

De gevels van het Dr. Nassau College zijn volledig gerenoveerd met behoud van de gevelindeling en kozijnprofilering, maar met aluminium kozijnen en isolerende beglazing. De koof neemt de plaats in van een houten sierelement uit het oorspronkelijke gevelontwerp. Op de plek van het gesloopte middenstuk is een centraal schoolplein aangelegd, waardoor er op het voorterrein meer ruimte voor groen ontstond.

De lelijke hoge hekken zijn verwijderd en de reeds bestaande waterpartij is doorgetrokken tot aan de naast gelegen weg. De vrijkomende grond is gebruikt om groene glooiingen aan te leggen, zodat auto’s en fietsen voortaan aan het oog onttrokken worden. Zo lijkt het monumentale gebouw op een glooiend en groen terrein te staan en het veel beter tot z’n recht. In het nieuwe ontwerp laten de gevels en verticale glaselementen veel extra daglicht toe.

“Het schoolplein bestaat nu uit grote overlappende kleurvlakken, die perfect overeenkomen met de kleuren op de gevels.”

Het resultaat

In het nieuwe ontwerp zijn de originele gevels juist bewust in wit- en grijstinten gehouden. De nieuwe pleingevels kregen elk hun eigen kleur, doorgevoerd in de school zelf. Hiermee wordt de identiteit benadrukt van de verschillende opleidingsniveaus binnen het Dr. Nassau College. Alle lokalen en studieruimtes van een bepaald niveau hebben deze eigen herkenbare kleur, die overal is doorgevoerd. De glaselementen zijn zelfs voorzien van een bijpassende doorzichtige kleurfolie. Deze zelfde felle kleuren komen terug op de gangwanden, deuren, binnenpuien en op de achterwanden van de lokalen, die zichtbaar zijn van buitenaf.

Het verbindende schoolplein, met een afmeting van ruim 2200 vierkante meter, is door applicateur Kreeft Betonrenovatie BV waterdicht en naadloos afgewerkt met het Triflex BTS-P systeem in dezelfde kleuren. Dit systeem, dat beschermt jarenlang tegen weersinvloeden en intensieve belasting, is speciaal voor dit project in de verschillende gewenste kleuren gemengd. Doordat het systeem een snelle uitharding kent, kon het eenvoudig en in korte tijd worden aangebracht.

Nassau Penta
Het resultaat
1/5
Nassau Penta
Het resultaat
2/5
Nassau Penta
Het resultaat
3/5
Nassau Penta
Het resultaat
4/5
Nassau Penta
Het resultaat
5/5

De toekomst

Het schoolplein bestaat nu uit grote overlappende kleurvlakken, die perfect overeenkomen met de kleuren op de gevels. Het is een prachtig plein geworden dat het verbindende centrum van de school vormt. Met deze restauratie krijgt het vroegere zakelijke en grauwe gebouw, met respect voor de monumentale waarde, een moderne en kleurrijke uitstraling dat het Dr. Nassau College nu een aansprekende leeromgeving voor de jongeren maakt.

Downloaden

Casestudy Dr. Nassau College Penta

Gerelateerde referenties