?
19.07.2017

Museumkwartier | Comfortabel parkeren in de hofstad

De pictogrammen op de wanden van parkeergarage Museumkwartier verwijzen naar de rijke culturele omgeving van de nieuwe garage in Den Haag. Het torentje van het Binnenhof, het meisje met de parel van het Mauritshuis, een ridder refereert aan de vroegere functie van het Tournooiveld en maskers staan synoniem voor de Koninklijke Schouwburg. "Onze ervaring is dat een combinatie van pictogrammen, kleuren én nummers op niveauaanduiding en parkeervakken maakt dat bezoekers het beste onthouden waar ze hun auto hebben geparkeerd," vertelt Rolf Oostendorp, CEO van eigenaar Interparking. Het is slechts een kleine, maar kenschetsende uiting van de klantbeleving die op alle fronten centraal stond bij de realisatie van de parkeergarage. 

parkeren markering triflex
1/3
parkeergarage triflex
2/3
parkeergarage triflex
3/3

De parkeergarage is het resultaat van een complexe binnenstedelijke ontwikkeling. Wie nu aan het Korte Voorhout de hellingbaan afrijdt, kan niet vermoeden dat hier een aantal jaren geleden niets was behalve aarde en leidingen. Ook boven de grond, op het Tournooiveld, herinnert niets aan de tijd waarin auto's langs de weg geparkeerd stonden. Want, dat is een van de grote voordelen van de komst van de drielaagse ondergrondse parkeergarage; naast 320 extra parkeerplaatsen is het plein vrij van geparkeerde auto's, wat de uitstraling ten goede komt. Naast de intact gebleven monumentale bomen, heeft de gemeente zelfs extra groen aangeplant op het plein. Daarmee voorziet de parkeergarage in een gastvrij onthaal in Den Haag. 


Parkeerbegeleiding en talrijke voorzieningen

"Parkeergarage Museumkwartier herbergt alles wat een parkeergelegenheid functioneel en klantvriendelijk maakt," zegt Rolf Oostendorp niet zonder trots. Dat zit 'm in voorzieningen, zoals de mogelijkheid om online een voordelige parkeerplek te reserveren, kentekenherkenning, oplaadpunten voor elektrische auto's en de aanwezigheid van toiletten. Het parkeergeleidingsysteem met groene en rode lampen, wijst de bezoeker zo snel mogelijk naar een vrije plek.

Maar de bezoeker ervaart vooral comfort door de inrichting en routing. Oostendorp: "De architectuur is bijzonder doordacht. Mensen ervaren hier de ruimte, ondanks dat de bouwlocatie vrij smal was." De garage biedt dan ook grote parkeervakken van 5 bij 2,5 meter en geriefelijke, 6 meter brede rijbanen. 

Ondanks dat de ruimte hier beperkt is, wordt de garage niet als beklemmend ervaren door bezoekers.

Wat het comfort bijzonder vergroot voor de automobilist, is dat de parkeerplekken kolomvrij zijn. Oostendorp licht toe: "De garage is 32 meter breed. Met twee kolommen kun je 16 meter overspannen. Die kolommen zijn zo gepositioneerd dat ze geen belemmering vormen tussen de vakken. Dat is enorme winst. Daardoor is het ook geen probleem om 90 graden-parkeren te hanteren in plaats van schuinparkeren, omdat bezoekers heel gemakkelijk inrijden."

Opvallend is dat het gaat om een garage met een wokkel voor het stijgen en dalen. Oostendorp: "Vanwege de beperkte ruimte, was een wokkel in plaats van hellingbanen het meest voor de hand liggend. Ondanks dat velen een wokkel niet als prettig ervaren, stelt Rolf Oostendorp dat dit hier niet het geval is. Als de omvang van de wokkel groot genoeg is, blijft het stijgingspercentage laag. En door ruimte te creëren op de parkeervloer, merk je amper dat je gebruik maakt van een wokkel.”


Coating in doordachte kleurstelling

Oostendorp vervolgt: "In zo'n high-end parkeergarage is vloercoating een absolute must. Daarbij kiezen we altijd voor hoog kwalitatieve systemen." Meekelenkamp Kunststof Techniek, specialist in het aanbrengen van Triflex systemen, voorzag de complete vloer van het Triflex CPS-C+ systeem.

In zo'n klantvriendelijke parkeergarage mag een hoogwaardige coating niet ontbreken.

Interparking verschafte duidelijke richtlijnen op welke manier de huisstijl moest worden doorgevoerd in de vloer. Overigens niet alleen vanwege herkenning van het bedrijf. Oostendorp: "De kleurstelling is het resultaat van jarenlange ervaring en vormt de perfecte combinatie tussen de informatieve functie, de betekenis voor licht in de ondergrondse garage en de optimale omstandigheden voor schoonmaak." 

De vloer heeft een zo licht mogelijke grijze tint. De vakken kregen een donkergrijze kleur. En de gele kleur uit het logo van Interparking vormt een opvallende signaalkleur die wordt toegepast in pijlen en vakaanduiding. De vloer werd in z'n geheel ingezand, om piepende banden te voorkomen. De entree van de garage en de hoekzones van de rijbaan kregen daarbij een extra grove instrooiing en een donkergrijze coating, omdat daar de draaiing van de banden de meeste impact en vervuiling oplevert.

Het uit vloeibare kunststof vervaardigde Triflex systeem biedt veel ontwerpvrijheid dat hier is aangegrepen om elk parkeervak te voorzien van een opvallend vaknummer. Bovendien zijn de vakken voor mindervaliden en elektrische voertuigen voorzien van duidelijke iconen.
 

Ruim beloond

In april 2017 ontving Interparking de ESPA Gold Award voor parkeergarage Museumkwartier. Rolf Oostendorp: "Een hartstikke mooie beloning voor de geleverde inspanningen, maar nog veel gelukkiger zijn we met de vele positieve reacties van de bezoekers. Daar doen we het voor." 

Foto's: MKT

Informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over de andere oplossingen die de producten van Triflex bieden? Neem dan contact met ons op via +31 38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl.