09.05.2023

Het dak optimaal benutten

Als je met het dak aan de slag bent, maak je een keuze die voor 20/30 jaar vaststaat. De keuze die nu gemaakt wordt, is cruciaal voor de toekomst.”

Aldus Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution, in onze Xchange Ideas podcast van afgelopen jaar.

Volgens hem moeten we durven schakelen tussen dakfuncties; Niet alleen winnen op het gebied van energietransitie, maar ook op klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en woningbouw. Als het gaat om daken, moeten we denken in oplossingen. Het klopt dat niet elk dak geschikt is voor een bepaalde functie, maar zoals Jan Henk zegt: “niet alles kan overal, maar overal kan wel wat”.

‘Zo zijn er lichtgewicht systemen voor daken die niet veel draagkracht nodig hebben. Daarnaast bestaan daken uit verschillende zones. Op de ene zone kan je wel een functie toevoegen, op andere niet. Het is maatwerk, waardoor er overal wel iets kan’ vertelt Jan Henk.

1/2
2/2

Meer dak inspiratie opdoen en benieuwd wat de mogelijkheden voor u zijn? Je vindt onze podcasts op onze website, maar ook op de welbekende kanalen zoals SpotifyOmny & Google Podcasts.

Groendak met zonnepanelen 

Zo kan bijvoorbeeld een groendak gecombineerd worden met zonnepanalen, wat zorgt voor een hogere energieopbrengst. De kracht ligt namelijk in het verkoelende effect van de beplanting op de zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen op een zwart bitumendak plaatst kan de temperatuur van het dak in de zomer wel 80 graden worden. Verkoeling van de panelen kan zorgen voor 4 tot 6% meer energieopbrengst, en dat bereik je door de beplanting onder de zonnepanelen door te laten lopen én de zonnepanelen op hoogte boven het groendak te plaatsen (Dakenraad, 2023).

Kortom; een perfect voorbeeld van het schakelen tussen twee dakfuncties: energietransitie & biodiversiteit.

Hoe kan Triflex bijdragen?

Alle daken staan, ongeacht hun functionaliteit, zomer en winter bloot aan het klimaat en tal van andere invloeden. De waterdichting van een multifunctioneel dak is vanuit het perspectief van de dakdekker het belangrijkste aspect. Blijven calamiteiten in de eerste jaren uit, dan kun je al aangeven dat een multifunctioneel dak goed is aangelegd (Dakenraad, 2023).

Multifunctionele daken moeten uiteraard volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. Hier biedt Triflex uitkomst. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA. Met de daksystemen van Triflex geeft elk oppervlak en ieder dakdetail een ondoordringbare afdichting. Zo kunnen de meerdere functies op het dak voor een langere termijn hun werk blijven doen.

Naast deze podcast hebben wij ook een whitepaper ontwikkeld die inspiratie geeft over de mogelijkheden op het dak. Daarnaast geeft het u praktische handvatten om uw dak multifunctioneel te kunnen te maken. Ook brengen we risico’s in kaart en gaan we in op het beheer en het onderhoud van hedendaagse daken.

Nieuwsgierig geworden? Download hier de Whitepaper!

Whitepaper multifunctionele daken

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw dak? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, het contactformulier of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder

Gerelateerd nieuws