24.10.2023

Samen bouwen aan duurzaam onderwijsvastgoed

De kwaliteit van schoolgebouwen heeft invloed op leerprestaties. Daarom is het van cruciaal belang dat er wordt samengewerkt om het onderwijsvastgoed te verbeteren en te verduurzamen.

Uit verschillende studies blijkt dat de kwaliteit van bouw, sociaal klimaat, verzuim en leerprestaties onderling samenhangen. Kwaliteitskenmerken van schoolgebouwen, zoals de beheersing van luchtkwaliteit, (dag)licht en temperatuur hangen positief samen met leerprestaties van leerlingen. Hetzelfde geldt voor kleurgebruik en ruimtelijkheid (wij-leren.nl, 2021).

Ook gaf Sebastiaan Jansen, architect, partner en creatief directeur bij KOW Architecten, tijdens onze Xchange Ideas podcasts aan dat een natuurlijke omgeving veel fysiologische voordelen voor kinderen kan opleveren. Een inspirerend voorbeeld hiervan is één van de uitgevoerde schoolprojecten, waarbij een lokaal wit was geverfd en het andere lokaal ingericht werd met houten elementen. Het resultaat? In de houten omgeving was de hartslag van de kinderen 3000 hartslagen per dag minder. Het bewijs dat een schoolomgeving veel invloed kan hebben op leerlingen.

In het onderwijsvastgoed moet aan veel dingen gedacht worden, zoals:

  • Schoolpleinen en buitendekken
  • Daken
  • Trappen
  • Fietsparkeren
  • Parkeerplaatsen
  • Galerijen & terrassen

Triflex biedt oplossingen voor elk belangrijk aspect voor het onderwijs. Op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen aan het verduurzamen van onderwijsvastgoed en zo, indirect, meehelpen aan het verbeteren van leerprestaties.

Triflex oplossingen voor het onderwijsvastgoed
Triflex oplossingen voor het onderwijsvastgoed
1/2
2/2

Isolerende en duurzame oplossingen

Bestaande gebouwen verbruiken relatief veel energie ten opzichte van nieuwbouw. Wanneer er besloten wordt om over te gaan tot een duurzame renovatie, valt er op dit gebied veel winst te behalen. Duurzame renovatie begint bij het verbeteren van de totale energetische kwaliteit van het onderwijsgebouw, wat betekent het energieverbruik beperken door verspilling tegen te gaan. Dit kan bewerkstelligd worden door diverse energiebesparende maatregelen te treffen. Door de thermische schil van het onderwijspand; vloer, gevel en dak, op de juiste wijze te isoleren, bent u al een heel eind op weg.

Het Triflex BIS systeem

Het Triflex BIS systeem, als voorbeeld, is een lichtgewicht systeem dat bijdraagt bij aan de verbetering van de energetische kwaliteit. Het systeem isoleert en dicht daarbij alle details waterdicht en naadloos af. Naast een intensief belastbare afdichting van het oppervlak, wordt een drukverdeellaag aangebracht. Hierdoor wordt niet alleen het onderliggende gebouwdeel geïsoleerd, maar in combinatie met het Triflex BTS-P afdichtingsysteem wordt het ook duurzaam beschermd. Het systeem kenmerkt zich door een hoge kwaliteit en lange levensduur. 

Fietsparkeergarages

De fiets is een belangrijk vervoersmiddel en draagt steeds meer bij aan het verbeteren van de stedelijke bereikbaarheid en leefbaarheid. Ook bij het onderwijs komen veel leerlingen en medewerkers op de fiets naar school, maar waar laat je al die fietsen? Om ervoor te zorgen dat alles overzichtelijk op één plek staat, is fietsparkeren een belangrijk onderdeel geworden.

Of er nou op de begane grond of op het dak wordt geparkeerd, Triflex biedt diverse oplossingen om fietsparkeren mogelijk te maken. Onze systemen zorgen dat zowel overdekte als open fietsparkeerplaatsen goed beschermd zijn tegen de belastingen die het moet verdragen. Te denken aan mechanische belasting, regenval, zonlicht en wind. Onze systemen zijn namelijk waterdicht, scheuroverbruggend, UV-bestendig en slijt- en stootvast. Een mooi voorbeeld waar wij bijgedragen hebben aan het renoveren van een fietsparkeerdak is bij TU Delft.

Schoolpleinen en buitendekken

Schoolpleinen en buitendekken zijn het visitekaartje van scholen, het is het eerste wat leerlingen en medewerkers zien. Belangrijk dus dat het een esthetische uitstraling heeft en een veilige en duurzame omgeving is. Weten hoe Triflex hier een bijdrage aan kan leveren? Bekijk hier het referentie project van het buitendek in Haarlem of het project van het schoolplein van het Dr. Nassau college.

Meer weten over onze oplossingen voor het onderwijsvastgoed? Zo bieden wij ook oplossingen voor daken, terrassen, parkeergarages en trappen. 

Benieuwd naar meer duurzaamheidsinitiatieven en oplossingen voor een duurzame toekomst? Neem dan snel een kijkje op www.triflexsteps.nl. Hier vertellen we onder andere meer over hoe wij kunnen bijdragen aan een duurzame renovatie van uw schoolgebouw.