18.01.2023

Geïsoleerde galerijafwerking in Enschede

In sommige gevallen dient een galerijvloer ook als dak voor de onderliggende ruimte. Een betrouwbare afdichting en een goede isolatie zijn van belang om niet alleen de constructie, maar ook de onderliggende ruimte te beschermen.

Zo ook bij het appartementencomplex in het centrum van Enschede. Een deel van deze galerijen is gelegen boven de appartementen eronder en vormt dus het dak van de appartementen. Op diverse plekken was er sprake van lekkage, hoog tijd voor een renovatie dus!

De belangrijke vraag bij dit project was: wat is de beste manier om een galerijvloer, die ook als dak functioneert, te isoleren? Triflex had de oplossing voor dit uitdagende vraagstuk!

Galerijencomplex Enschede
1/4
Resultaat galerijen Enschede
Resultaat galerijen Enschede
2/4
Proces
Proces
3/4
Oude situatie galerijen Enschede
Oude situatie
4/4

De uitdaging

De bestaande opbouw bestond uit een dunne isolatieplaat waarop een ongewapende zandcementdekvloer was aangebracht. Door veroudering en slijtage van de afwerking was het pakket niet meer waterdicht. Ook kon er door het ontbreken van een dampremmer, condensvorming optreden, dit had als gevolg dat de zandcementdekvloer ook nat werd. Dit was niet meer te overlagen en het geheel moest eerst gesloopt worden.

Het proces

Erkende Triflex applicateur Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) is hier mee aan de slag gegaan. Zij hebben veel ervaring met geïsoleerde Triflex vloersystemen waren dus een goede partij voor deze opdracht. Er is gekozen voor het Triflex BIS ophoogsysteem, die is afgewerkt met het gewapende en scheuroverbuggende Triflex BTS-P systeem.

Met het Triflex BIS ophoogsysteem werden de galerijen eerst geïsoleerd waarna het geheel waterdicht wordt afgewerkt. Door het toepassen van het Triflex BTS-P systeem is het niet alleen waterdicht, maar kan het daarnaast ook veilig belopen worden door het toepassen van een antislip slijtlaag. Deze systemen zorgen ervoor dat de galerijvloeren weer waterdicht én bestand tegen mechanische belasting zijn. Tot slot is er een veilige omgeving gecreëerd, doordat de galerijvloeren nu ook voldoende antislip bieden.

Resultaat

Door een goede communicatie met alle betrokken partijen is de overlast voor de bewoners tijdens de werkzaamheden tot een minimum beperkt. Verder zijn de galerijen weer veilig te belopen en zijn de onderliggende appartementen weer goed geïsoleerd. Lekkages behoren nu tot verleden tijd!

Kortom: een veilig, duurzaam en esthetisch resultaat.

Betrokken partijen

  • SW Almelo (hoofdaannemer)
  • Domijn Enschede (woningbouwvereniging, eigenaar)
  • TSA (erkende Triflex applicateur)