07.05.2024

5x duurzame overwegingen bij renovatie van platte daken

In deze tijd, waarin mensen steeds meer begaan zijn met het milieu en er een groeiende behoefte is aan duurzame methoden, verandert ook de bouwsector. Vooral bij het renoveren van platte daken zijn er verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden om niet alleen de impact op het milieu te verminderen, maar ook om de duurzaamheid en prestaties van het dak te verbeteren. Wij zetten 5 overwegingen op een rijtje.

Overleggen van bestaande waterdichtingsmembranen

Het over elkaar leggen van bestaande waterdichtingsmembranen is een duurzame oplossing die de efficiëntie van renovatieprojecten voor platte daken kan verbeteren. In plaats van het volledige waterdichtingsmembraan te verwijderen en te vervangen, maken overlay-systemen het mogelijk om de installatie van nieuwe waterdichtingssystemen direct over het bestaande membraan aan te brengen. Deze aanpak vermindert het bouwafval, minimaliseert de overlast voor de gebruikers van het gebouw en kan kosteneffectiever zijn dan volledige dakvervanging.

Door bestaande waterdichtingsmembranen over elkaar heen te leggen, kunnen vastgoedeigenaren de levensduur van hun platte daken verlengen en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen. Het is daarbij wel essentieel om de compatibiliteit tussen de bestaande en nieuwe membraanmaterialen te garanderen. Wilt u voor een specifieke situatie weten of Triflex over het bestaande membraan kan worden aangebracht? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies. 

Groendaksystemen

Bij het aanleggen van een groendak, wordt het dakoppervlak bedekt met vegetatie-, grond- en drainage lagen. Groene daken bieden tal van voordelen voor het milieu, waaronder een verbeterde luchtkwaliteit, regenwaterbeheer en energie-efficiëntie. Het is van groot belang dat de groendaken en de details op de groendaken volledig waterdicht en wortelwerend zijn. Bij langere periodes van droogte gaan wortels op zoek naar vocht. Door het dakoppervlakte af te dichten met Triflex ProTect en de details met Triflex ProDetail, realiseert u meteen een waterdichting en een wortelwerende functie.

Energie-efficiënt ontwerpen

Het opnemen van energie-efficiënte ontwerpelementen in renovatieprojecten voor platte daken kan de duurzaamheid verder vergroten. Denk aan het toevoegen van een witte dakbedekking. Een witte dakafwerking heeft namelijk een reflecterende werking. Het product Triflex ProSolar zorgt ervoor dat de zonnestraling niet wordt opgenomen in de dakbedekking, maar juist wordt teruggekaatst. Dit resulteert in een lagere binnentemperatuur, waardoor onnatuurlijke koeling niet nodig is. Zo wordt de CO2 uitstoot verminderd.

Ook de installatie van zonnepanelen kan bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot; door zonnepanelen op het platte dak te installeren, wordt energie opgewekt.

Door deze twee elementen te combineren, versterken ze elkaar. Door de reflecterende werking van Triflex ProSolar, zullen de zonnepanelen meer opleveren. 

Strategieën voor waterbeheer

Effectief waterbeheer is essentieel voor de duurzame renovatie van platte daken. Kies bijvoorbeeld voor een blauw dak. Dit zijn daken die zijn ontworpen om regenwater op te vangen, vast te houden en te vertragen voordat het wordt afgevoerd. In tegenstelling tot traditionele daken, waar regenwater direct naar de riolering stroomt, bieden deze daken een duurzamere benadering door waterberging en -beheer mogelijk te maken. Of kies ervoor om een systeem te installeren die het regenwater opvangt en opslaat voor niet-drinkbaar gebruik zoals irrigatie, sanitaire voorzieningen en sprinklersystemen, waardoor de vraag naar factureerbare watervoorzieningen wordt verminderd.

Levensduur en onderhoud

Het is essentieel om levenscyclusbeoordelingen uit te voeren en regelmatig onderhoud toe te passen om ervoor te zorgen dat renovatieprojecten voor platte daken op de lange termijn duurzaam blijven. Hou in de keuzes voor de renovatie van een plat dak daarom altijd rekening met de duurzaamheid en de levensduur van de producten die u gebruikt voor de renovatie. Kies dakafdichtingsmaterialen met een bewezen duurzaamheid en lange levensduur, om de noodzaak tot vroegtijdige vervanging tot een minimum te beperken en zo de impact op het milieu te verminderen. Stel daarnaast ook een proactief onderhoudsplan op, om kleine problemen snel te ontdekken en te kunnen aanpakken. Zo worden dure reparaties voorkomen en wordt de levensduur eenvoudig verlengd.

Benieuwd naar de duurzaamheid van de producten van Triflex? Op Triflex STEPS presenteren wij onze duurzaamheidsinitiatieven en laten we zien welke stappen we gezet hebben én gaan zetten op het gebied van economie, milieu, mens en projecten.

Gerelateerd nieuws