09.07.2024

De gevaren van parkeergarages | Triflex oplossingen

Recente incidenten, zoals de instorting van de hellingbaan van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, hebben de gevaren van weer, water en strooizout in parkeergarages onderstreept. Betonreparateurs en constructeurs waarschuwen al jaren voor de verborgen gebreken die ontstaan door deze factoren, vaak verergerd door de keuze voor goedkope bouwmaterialen en ontoereikend onderhoud.

Deze risico's worden niet alleen veroorzaakt door ontwerpfouten, maar ook door de voortdurende blootstelling aan elementen die de parkeergarages aantasten​, zoals extreme weersomstandigheden en strooizout (Cobouw, 2024).

De grote boosdoener: strooizout

Strooizout, dat door auto's naar binnen wordt gebracht, is een belangrijke oorzaak van corrosie in betonnen structuren. Het zout dringt door in het beton en tast de wapening aan, wat leidt tot ernstige schade. Veel parkeergarages missen een beschermende coating op de vloer, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor dit probleem (Cobouw, 2024)

Oproep tot actie

Betonreparateurs en constructeurs dringen aan op periodieke en verplichte inspecties van parkeergarages. De huidige praktijk van uitstel en het doorschuiven van verantwoordelijkheden zorgt ervoor dat noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden vaak niet tijdig worden uitgevoerd. Dit gebrek aan proactief onderhoud kan leiden tot ernstige veiligheidsrisico's (VEXPAN).

Triflex oplossingen voor parkeergarages

Wij bieden verschillende innovatieve oplossingen om deze risico's te vermijden. Hierbij is een goede afdichting en bescherming van de ondergrond is een vanzelfsprekendheid. Met de systemen van Triflex worden lekkages in parkeerdekken voorkomen doordat details en grote oppervakken naadloos en waterdicht worden afgewerkt. Een perfect afgedicht parkeerdek dat ook nog eens beschermd wordt tegen weersinvloeden, vuil (o.a. strooizout), brandstoffen en slijtage. 

De hellingbaan van een parkeergarage of parkeerdak is vaak een onderdeel dat het zwaar te verduren krijgt. Een hellingbaan wordt immers zowel bij op- als neergaand verkeer gebruikt en zwaar op de proef gesteld door tractie van de auto’s die eroverheen rijden. Daarnaast is het zout en andere substanties die in de ondergrond op de hellingbaan worden gereden ook niet bevorderlijk. Triflex heeft hiervoor de goede oplossingen: volledig gewapende, scheuroverbruggende systemen die antislip zijn en de hellingbanen volledig beschermen. Lees hier meer over onze oplossingen voor hellingbanen. 

Onze waterdichtingssystemen voorkomen waterindringing en daarmee corrosie van de onderliggende betonstructuren. Dit verlengt de levensduur van de constructie aanzienlijk.

Conclusie

Het onderkennen van de risico's en het implementeren van effectieve oplossingen is cruciaal voor de veiligheid en duurzaamheid van parkeergarages. Triflex staat klaar om te helpen met op maat gemaakte systemen die specifiek zijn ontworpen om deze problemen aan te pakken.

Wilt u meer weten over het beschermen van een parkeergarage? Download dan gratis de whitepaper ‘Bouwstenen voor de perfecte parkeergarage’ van Triflex.

Benieuwd naar de mogelijkheden, meer weten over dit project of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of stel uw vraag via het contactformulier. We helpen u graag verder.