13.10.2021

Xchange Ideas podcast #3 – Rob Moritz

Duurzaamheid in de openbare ruimte
Tijd voor aflevering 3! In deze podcast spreekt Triflex' architectenadviseur Emy met Rob Moritz, architect bij 19 Het Atelier in Zwolle. We snijden het onderwerp Duurzaamheid aan. Een breed begrip. De laatste jaren is hier meer aandacht voor. Dat merken we in de samenleving, maar ook zeker in de architectuur. Duurzaamheid gaat ook over de inrichting van openbare ruimtes en het behoud van alles dat goed is en/of historische waarde heeft in een woongebied. Maar hoe zit dat met de duurzame en stedelijke ontwikkeling in Zwolle? 

Duurzame toekomst 
Emy stelt Rob de vraag: “Hoe kan architectuur een bijdrage leveren aan de verbinding van een stad?” Architectuur is verbinding, geeft Rob aan. Een stad bestaat niet zonder architectuur en andersom. “Als architect moet je wel voorop lopen, maar niet te ver vooruit.” Het is belangrijk dat een architect aanvoelt hoe ver je kunt gaan. Zorgen voor een goede basis, daar moet je voor zorgen, vertelt hij. “Anderzijds moet je het ook kunnen uitleggen. Het is belangrijk dat je niet in je ivoren toren mensen vertelt hoe het moet, zonder dat je zorgt dat je mensen meekrijgt.” Steden bouwen is een afsplitsing van de architectuur. Voor een duurzame toekomst moet er wat gebeuren vanuit de gemeente, bedrijven en architectuur.

Bellen met Raymond
Ook belde Emy met Raymond Salet, voorzitter van de vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle. Zij staan voor de bescherming van het historische karakter van de stad. En bemoeien zich gevraagd en ongevraagd met nieuwe plannen voor de stad. Emy legde hem een aantal vragen voor, waaronder: Hoe wordt er rekening gehouden met nieuwbouw en de historie van de stad? 

Wil je precies weten wat er welke seconde gebeurt?

00:00 Introductie Rob Moritz en 19 Het Atelier

08:23 Thema; duurzaamheid in de openbare ruimte

13:00 Krimpgebieden, stedenbouw en ontwikkeling

17:45 Buitengebieden en binnenstedelijk ontwikkelen

20:24 Expert van buiten; Raymond Salet over ‘zuinig zijn op de historische stadsdelen’

27:50 Expert van buiten; Raymond Salet over missie van de architect voor de stad Zwolle

34:47 Zwols: Kraanbolwerk, De Fundatie en de Architectuur Biënnale Zwolle

40:14 De toekomst voor de stad Zwolle & tip van Rob aan mede-architecten

42:47 Dankwoord en ‘in de volgende aflevering

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Triflex.

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of laat een bericht achter via het contactformulier. We helpen u graag verder.

VRIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN