?

FAQ - Onderhoud van kunststof vloeren

Hoe moet ik de vloer onderhouden?

U kunt de vloer onderhouden met een vlakmop, doodle-bug, stofzuiger, boenmachine en stofwisser. Om te bepalen welke methode u gaat gebruiken dient u eerst te bepalen wat voor vervuiling er op de vloer zit. Vervolgens kunt u de reinigingsfrequentie en producten kiezen. Stof kunt u beter droog verwijderen. Het aangehechte vuil dient nat te worden verwijderd met de daarvoor bestemde schrob- en boenmiddelen. Aanbevolen wordt de Triflex MC in de juiste oplossing.

Wat voor vervuiling zit er op mijn vloer?

Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat de vervuiling op de vloer voor 80% uit losse deeltjes (stof en dergelijke) bestaat. De overige 20% bestaat uit vettige deeltjes. De vettige deeltjes zorgen voor het grootste deel van de zichtbare vervuiling. Wanneer deze vettige deeltjes niet structureel goed verwijderd worden zal er zich een vies ogende sluier vormen aan het oppervlak van de vloer.

Hoe verwijder ik kalk en roestvlekken van de vloer?

Voor het verwijderen van kalk en roest (anorganische vervuiling) dient men een ander reinigingsproduct te gebruiken dan waar dagelijks of periodiek mee gereinigd wordt. Hiervoor is een zure reiniger nodig. Bij dit reinigingsmiddel moet men er echter ook op letten dat het geen residerende werking heeft (laat geen residu achter). Raadpleeg hiervoor uw adviseur.

Hoe voorkom ik dat deze vettige sluier zich gaat vormen op de vloer?

Door de vloer met het juiste reinigingsmiddel en de juiste materialen te reinigen. Afhankelijk van de belasting van de vloer (hoeveel mensen per dag de vloer belopen), zal er een frequentie aan het vloeronderhoud gekoppeld moeten worden. Bijvoorbeeld 1x per week schrobben en 3x per week moppen of 1x per maand schrobben en 4x per week moppen.

Stof wissen, waarmee kan ik dit het beste doen?

Het is het beste om op een kunststof vloer niet met olie geïmpregneerde doeken af te stoffen. De olie uit de doeken laat een minuscuul laagje achter op de vloer (residu). Dit residu trekt vuil aan en houdt het vast, zodat er een sluiervervuiling op de vloer zichtbaar wordt. De microvezel doek of de stofzuiger zijn een betere optie.

Waarom krijg ik mijn vloer niet schoon?

Waarschijnlijk reinigt u met de verkeerde middelen. Zowel het reinigingsmiddel als de materialen waarmee u reinigt beïnvloeden het resultaat van een schone vloer.

Wat voor reinigingsmiddel moet ik gebruiken?

Gebruik een alkalische reiniger op basis van niet-zeephoudende tenzyden. Oftewel een reiniger die geen zeepresidu achterlaat op de vloer. Dit zeepresidu zal namelijk het niet verwijderde vuil verzegelen met een filmlaagje (ook wel residu genoemd). Dit nieuwe filmlaagje heeft ook de eigenschap vuil vast te houden. Dit zal zichtbaar worden in de vorm van een sluierbevuiling over de vloer.

Waarom Triflex MC?

Zoals u wellicht weet zijn er duizenden soorten reinigingsmiddelen. Vaak is de informatie op het etiket erg summier, waardoor het moeilijk te zeggen is of het product een residu achterlaat. Triflex MC is speciaal ontwikkeld voor periodiek onderhoud van Triflex vloeren en daarom, bij de juiste dosering, veilig in gebruik.

Moet ik het product in laten werken of kan ik gelijk boenen?

Afhankelijk van de vervuilingsgraad moet men het product de tijd geven het vuil los te weken van de vloer. Bij een zware vervuiling kan dit tot 15 minuten duren. Bij zeer lichte vervuiling kan het product vrijwel direct opgenomen worden.

Wat is de mengverhouding van het reinigingsmiddel?

Ervan uitgaande dat een dergelijk product wordt gebruikt als eerder omschreven, kunt u het product als volgt aanmengen: Voor de eerste reiniging van de vloer of een periodieke schrobbeurt kunt u 500 ml product mengen met 10 liter water. Wanneer u het product gebruikt voor het dagelijks moppen van de vloer, kunt u (afhankelijk van de vervuiling) 150-300 ml product per 10 liter water mengen.

Kan ik reguliere reinigingsmiddelen gebruiken?

In principe kunt u alle dagelijkse reinigingsmiddelen als Andy, Ajax, Dreft, etc. gebruiken op de vloer. U zult hiermee alleen de oppervlaktevervuiling verwijderen en geen dieptereiniging bewerkstelligen. Bovendien zijn de meeste van deze producten zeephoudend, zodat u de vloer verzegelt met een zeepfilm, wat als gevolg heeft dat de vloer sneller vies wordt en in combinatie met water ook gladder (zie vraag “Wat voor reinigingsmiddel moet ik gebruiken”, op pagina 9).

Moet ik de vloer boenen met een borstel of met een pad?

Een gladde kunststof vloer reinigen met een borstel heeft weinig zin. De haren van de borstel glijden over de vloer heen. Een schrobpad daarentegen reinigt dieper. Dit zal een veel beter resultaat tot gevolg hebben.

Wat voor kleur pad moet ik gebruiken?

Wanneer er gereinigd wordt met behulp van een schrobmachine raden wij u aan dit te doen in combinatie met een dikke rode pad. Deze pad heeft een gemiddelde hardheid, waardoor ze prima reinigende eigenschappen hebben, maar de vloer niet beschadigt (mits correct gebruikt). Voor het gebruik van een doodle-bug kan men volstaan met een blauwe pad.

Wat is een doodle-bug?

Dit is een handschrobber bestaande uit de volgende onderdelen: steel, padhouder (12 cm x 25 cm) en pad. Deze doodle-bug wordt vaak gebruikt om handmatig vlekken te verwijderen en om langs de plinten en in hoeken te reinigen.

Kan ik de vloer ook moppen? Zo ja, met wat voor mop?

Ja, de vloer kan ook gemopt worden. Vaak doet men dit met een Spaanse mop. Deze mop zal voornamelijk het vuil verplaatsen in plaats van het op te nemen. Daarom adviseren wij een vlakmop te gebruiken. Deze heeft een beter vuilopnemend vermogen, zodat de vloer langer mooi blijft.

Hoe kan ik de vervuiling van mijn vloer beperken?

Door het gebruik van een goede mat. Zorg voor een mat die gedeeltelijk een open rug heeft en gedeeltelijk een borstelende werking heeft. De mat dient groot genoeg te zijn, zodat u er meerdere stappen op kunt zetten. De open rug zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van het zand onder uw schoenen achterblijft op de mat voordat u de vloer betreedt.

Hoe komt het dat mijn vloer gladder is geworden? Zeker als er water op ligt.

Wanneer er met een zeephoudend reinigingsmiddel gereinigd wordt, blijft er een zeepresidu achter op de vloer. Dit residu houdt vuil vast, maar zorgt er ook voor dat de vloer gladder wordt. Wanneer er veel zeep op de vloer zit, kan men zelfs uitglijden wanneer er water op de vloer ligt. Om de vloer weer stroef te krijgen dient de vloer met de voorgeschreven middelen gereinigd te worden. Zie de vraag “Wat voor reinigingsmiddel moet ik gebruiken?” op pagina 9.

Hoe verwijder ik heftrucksporen en bandensporen van mijn vloer?

Afhankelijk van de hardnekkigheid van de sporen, het eerder besproken reinigingsmiddel even in laten werken. Na de inwerktijd de vloer boenen met een doodle-bug en/of een schrobzuigmachine.

Wat doe ik als er koffie gemorst is op de vloer?

Vloer direct afnemen met een keukendoekje. Wanneer de vlek al enigszins is opgedroogd, de vlek afnemen met het voorgeschreven reinigingsmiddel in combinatie met een schrobpad (oftewel doodle-bug).

Kan ik ontstane krasjes wegpoetsen of polijsten?

Wanneer u krasjes op uw vloer ziet, betekent dit in de meeste gevallen dat u het vuil ziet dat in de krasjes zit. Wanneer de vloer volgens de voorschriften gereinigd wordt, dan is er geen vuil meer in de krasjes aanwezig, waardoor krasjes veel minder zichtbaar zijn. De krasjes zijn niet te verwijderen uit een vloer, wél het vuil dat erin zit.

Heb ik speciale producten nodig en waar kan ik die kopen?

Lees ook de vraag: “Wat voor reinigingsmiddel moet ik gebruiken”. Het is belangrijk dat er een alkalische reiniger gebruikt wordt met een laag loogpercentage, welke geen zeeplaagje achterlaat op de vloer. Het probleem is dat deze eigenschappen bijna nooit op het etiket vermeld worden. Triflex MC is een reinigingsmiddel dat speciaal voor uw vloer is ontwikkeld.

Moet ik de nieuwe vloer na de oplevering goed schoonmaken voordat ik hem ga gebruiken?

Wanneer de vloer is opgeleverd is het verstandig om hem voordat hij in gebruik genomen wordt eerst als volgt te reinigen: Verwijder het losse vuil door middel van stofwissen of stofzuigen. Schrob de vloer eenmalig met het voorgeschreven reinigingsmiddel om eventuele vettige vervuiling vanuit de bouw te verwijderen. De vloer een keer naboenen met schoon water, daarna droogzuigen. Wij adviseren een eerste natte reiniging uit te voeren, nadat de vloer circa 7 dagen oud is.