In de Roosendaalse wijk Stadsoevers is een knalgele rolbrug geplaatst van maar liefst 29 meter lang en vier meter breed. Deze brug maakt letterlijk de verbinding tussen de wijk en het stationsgebied. De stalen brug vroeg om een slijtvaste antislipafwerking, deze bijdrage leverde Triflex.
Oplevering
Augustus 2021
Segment
Wegen & Infrastructuur (brugdekdelen)
Applicateur
Gacon BV

De uitdaging

De opdrachtgever wenste een systeem met de juiste stroefheid en een fraaie uitstraling.
Triflex' architectenadviseur Emy Kok vertelt: ‘De uitdaging zat hem onder andere in de kleur van de brug. Een goede slijtlaag is een vereiste om voetgangers en fietsers veilig over de brug te laten gaan. We zijn op zoek gegaan naar een instrooiing die de veiligheid kan waarborgen en ook technisch toepasbaar was. Een gele kleur als afwerking in combinatie met een donkere instrooiing onder de finishlaag kan afbreuk doen aan de gele uitstraling. Zodoende is er gekozen voor een steensoort die van nature een gele kleur heeft. Zo komt de opvallende kleur nog beter tot zijn recht.’

De oplossing

Er is gekozen voor het 3-laagse Triflex WAS-systeem, versie voor staal met een instrooi van gebroken gele kwarts. Door de zorgvuldige opbouw van dit systeem zijn slijtvastheid en antislip gewaarborgd en doordat het materiaal wordt ingestrooid maakt het gladheid en slippen vrijwel onmogelijk. Ervaren applicateur Gacon heeft deze brug volledig gestraald en daarna voorzien van een duurzame en naadloze antislipafwerking, speciaal voor onder andere stalen brugdekdelen. Er was met dit systeem volop keuze uit diverse kleuren en korrelgroottes. Voor de rolvlietbrug is er voor een kanariegele kleur gekozen met een korrelgrootte die past bij een veilige stroefheid voor de infrastructuur.
 

Het proces

Op de metalen brug is eerst een primer aangebracht: de Triflex Metal Primer. Vervolgens is de slijtlaag met het instrooimateriaal toegevoegd. Tot slot is de Vlietbrug afgewerkt met een gele Triflex Cryl Finish, die in combinatie met de ingestrooide gele kwarts zorgt voor een kanariegele kleur. Dit alles is uitgevoerd door vooraanstaande applicateur Gacon, die zeer ervaren en creatief is. Het project is verlopen zonder tegenslagen met een prettige samenwerking met alle partijen.

Het resultaat

Het project resulteert in een veilige, opvallende gele brug die kenmerkend wordt voor de stad Roosendaal. De brug ligt twee meter boven het water. Opvallend aan deze knalgele brug is de bijzondere constructie; hij kan namelijk worden opgerold. Kleinere boten kunnen makkelijk onder de brug door, maar voor grotere boten rolt de brug open. “We wilden vasthouden aan een maritiem karakter. Als je door een haven loopt, zie je veel geel voorbijkomen. Dat kleurt ook nog eens hartstikke mooi bij al het groen langs het water” (De Laet, 2021).

1/3
2/3
3/3
Casestudy
File

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of stel uw vraag via het contactformulier. We helpen u graag verder.

VRIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN