N351 weer voorzien van strakke type II markeringen

Belijningen voor jaren beschermd tegen beschadigingen
Meer weten?

Type II wegmarkeringen N351

Markeringsmaterialen zijn onmisbaar voor de veiligheid van ons wegennet. Vooral ’s nachts en bij slecht weer zijn goed zichtbare lijnen en markeringen cruciaal voor de veiligheid van weggebruikers. Ook de kwaliteit van het wegoppervlak maakt het verschil tussen veilig en gevaarlijk. Zo wenste Provincie Friesland dat de belijningen van de N351 weer gestructureerd en verfraaid werden en was een verbeterde nachtzichtbaarheid essentieel om ‘s nachts de veiligheid te optimaliseren.
Locatie
N351 Friesland
Oplevering
Juni 2020
Segment
Wegmarkeringen
Applicateur
Nederlands Wegenmarkeerbedrijf (NWM)

Het Nederlands Wegenmarkeerbedrijf (NWM) heeft in opdracht van Provincie Friesland de nieuwe wegmarkeringen aangebracht op de N351 met de duurzame materialen van Triflex. Het NWM is gespecialiseerd in het aanbrengen van routebelijning, wegbelijning, coating, markering en gebruiken modern materiaal en innovatieve producten.

De oplossing

Een merkbare verandering die ook bij wegmarkeringen speelt is het belang van duurzaamheid en verduurzaming. Een zeer duurzame wegmarkeringsvariant, die hier heel goed bij aansluit, is de koudplast. Een groot voordeel van koudplast is dat het slijtvaster en duurzamer is dan de thermoplast. Bovendien wordt koudplast, zoals de naam al doet vermoeden, koud aangebracht en is verhitten niet nodig. Op deze manier wordt onnodig veel CO2-uitstoot voorkomen. Ook is koudplast (in tegenstelling tot thermoplastische markeringen) geschikt om gerecycled te worden als granulaat. Thermoplastische markeringen moet aan het einde van hun levensduur van de weg gefreesd worden om vervolgens te worden afgevoerd als bouwafval.

Er is uiteindelijk gekozen voor een handmatig aan te brengen duurzame en hoogwaardige oppervlaktecoating, welke middels koudplast wordt aangebracht. Het product heeft een goede stroefheid en is bijzonder geschikt voor zwaarbelaste situaties. Het systeem is geschikt als coating op fietspaden en kruisings- vlakken in situaties waarbij de coating zwaar wordt belast en derhalve een hoge slijtvastheid vereist is. Bij applicatie levert de coating een oppervlak op met een vlakke structuur, welke zorgt voor minder geluidsoverlast bij overrijding.

Het proces

De markeringen zijn in koudplast aangebracht middels een handmatig aan te brengen oppervlaktecoating. De vlakke lijn is aangebracht door middel van de zogenaamde slofmethode. Hans Huijink (Business Manager Road Marking Benelux) vertelt over het proces: ‘Het grootste deel is verwerkt met Triflex Preco Cryl Kaltplastik 2K in de vorm van een vlakke, slofgetrokken lijn. Daarnaast is een gedeelte van de markering uitgevoerd in een onregelmatig agglomeraat (spettermarkering) met een onderlijn van koudsprayplast.

Zowel de vlakke lijn als het agglomeraat zijn Type II markering en gecombineerd met een hoogwaardige nastrooimix van Weissker. De toegepaste Triflex systemen zijn goedgekeurd en voorzien van CE-Markering. De markering is door de NWM op kwalitatief hoogstaand niveau aangebracht. Zo laten zij ook de gemeten reflectiewaarden dag-/ nachtzichtbaarheid zien.’

Het resultaat

De N351 is voorzien van kwalitatief hoogstaande markeringen welke op een zorgvuldige en gestructureerde wijze zijn aangebracht. Door de vloeibare Type ll componenten zijn de belijningen weer voor jaren beschermd tegen beschadigingen en door de verbeterde nachtzichtbaarheid is de veiligheid voor weggebruikers gewaarborgd. ‘Ik ben zeer positief over hoe dit uitdagende project is verlopen en daarnaast trots op het eindresultaat’, aldus NWM-directeur Roland Hofstra. Ook Provincie Friesland heeft zich zeer positief uitgelaten over de netheid en de fraaie resultaten.

Casestudy
File