Straatkleed Henrick de Keijserstraat

Het straatkleed is ontworpen samen met de bewoners
Meer weten?

Straatkleed

Begin 21e eeuw startte in de Henrick de Keijserstaat een renovatietraject, waar de buurt zich hevig tegen heeft verzet. Zo’n zes jaar later kwamen de panden in handen van Stadgenoot, die na de renovatie een geschenkje wilde geven aan de buurt.
Locatie
Amsterdam
Oplevering
juni 2010
Segment
Wegmarkeringen
Applicateur
Multiline Markering b.v.

De uitdaging

Stadgenoot is een woningcorporatie in Amsterdam. Zij kocht in 2006 de panden aan de Henrick de Keijserstraat. Na de renovatie van de panden ontstond het idee om een kunstwerk te realiseren voor de bewoners. Stadgenoot vroeg in eerste instantie om een object aan de gevel. Echter het werd een ‘straatkleed‘.

“In eerste instantie vroeg Stadgenoot om een object aan de gevel. Echter het werd een ’straatkleed’.“

Thumbnail
1/3
Triflex, straatkleed in Amsterdam
2/3
Triflex, straatkleed in Henrick de Keijserstraat
3/3

De oplossing

Marjet Wessels Boer ontwierp het straatkleed, dat over de straat tussen de gebouwen werd ‘uitgerold‘. Veel gesprekken met (oud) buurtbewoners vormden hiervoor de basis. Het resultaat is een kunstrwerk dat op het eerste gezicht een kleed lijkt met klassieke motieven. Maar wie beter kijkt, ziet dat de grafische vormen het verhaal vertellen van de buurt, haar bewoners en haar geschiedenis. Zo zijn in het straatkleed onder andere smurfen, poten, broodjes, kurkentrekkers, saxofoons en de twee kerktorens die Henrick de Keijser ontworpen heeft te vinden. Daarnaast haalde ze inspiratie uit de panden zelf. De onder-gevels van de panden hebben een zandgele kleur. In deze kleur is ook het straatkleed uitgevoerd.

Voor de uitvoering van het straatkleed is Multiline ingeschakeld. Zij hebben over de sjablonen die Marjet Wessels Boer ontworpen heeft Triflex Preco Cryl Kaltplastik SP 3K gespoten. Zo werd de straat in een paar uur tijd omgetoverd tot een waar kunstwerk! Het eindresultaat mag er zijn: een prachtig straatkleed gemaakt met een duurzaam product!

Casestudy
File

Gerelateerde referenties