Dak rioolgemaal betrouwbaar beschermd

Naadloze en gesloten afdichting dankzij Triflex ProDetail
Meer weten?

Rioolgemaal Beveland

Gezamenlijk produceren we heel veel afvalwater. Dit water gebruiken wij onder andere om van te drinken, mee te koken en het toilet mee door te spoelen. Schoon oppervlaktewater met de juiste balans qua (voeding)stoffen en ecologie is dus onmisbaar voor de volksgezondheid. Het Hoogreemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werkt elke dag aan de bescherming van het land tegen wateroverlast, watertekort, zorgt voor schoon en gezond oppervlaktewater en voor veilige (vaar)wegen. Dit doen zij in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal: Hollands Noorderkwartier.
Locatie
Beveland
Oplevering
Oktober 2020
Segment
Industrie
Applicateur
Tissink Specialistische Afdichtingen

Projectomschrijving

De uitdaging

De zuiveringsinstallaties van HHNK reinigen het water dat huishoudens en bedrijven lozen op het leidingnet, welke uiteindelijk via de rioleringsbuizen en persleidingen naar de zuiveringstanks worden getransporteerd. Rioolgemaal Beveland is onderdeel van dit rioleringsstelsel. Het dak van dit rioolgemaal bestaat uit verschillende traanplaten met daartussen meerdere plaatnaden.

Na enige tijd ontstond er op het dak van dit rioolgemaal een hevige lekkage tussen de onderliggende plaatnaden. Om inwatering in de toekomst te voorkomen, diende er dus een duurzaam en ijzersterk systeem te worden aangebracht.

De oplossing

Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) was de aangewezen applicateur voor dit uitdagende project. De verwerkers hebben eerdere projecten verricht voor het HHNK en hebben kennis van het proces en de eisen die worden gesteld vanuit het waterschap met betrekking tot veilig werken. Alvorens het proces van start kon gaan, verrichtte TSA in samenwerking Ivo Poldervaart (opdrachtgever rioolgemaal Beveland) een visuele inspectie. De verontreinigingen, zoals de cementhuid, oliën, algen, stof en vet, die een goede hechting van het aan te brengen systeem verhinderen, werden verwijderd. 

Bij het bedenken van een passende oplossingen diende TSA rekening te houden met een aantal gestelde eisen. Het dak moest gegarandeerd waterdicht worden, het hele oppervlak betrouwbaar beschermd tegen externe invloeden én het werkproces diende veilig en volgens de richtlijnen uitgevoerd te worden.

Tevens was het cruciaal dat het dak onderhoudsvrij werd en het aanzicht niet zou veranderen. Ivo Poldervaart aan het woord: ‘We stonden voor een belangrijke keuze: of een geheel nieuw dak óf een ander soort dakbedekking. We hebben uiteindelijk gekozen voor het tweede. Boven op het dak zit namelijk een inspectieluik met opstaande randen en om dat goed dicht te krijgen is bitumen aanbrengen een lastige oplossing. Daarom kozen wij voor de vloeibare en flexibele oplossing van Triflex.’ 

Er is uiteindelijk gekozen voor Triflex ProDetail. Dit hoogwaardige, vloeibare een scheuroverbruggende systeem kan elke technische uitdaging aan en omsluit elk dakdetail duurzaam. Mede dankzij het Triflex Speciaalvlies worden hoeken, opstanden en andere kritische details naadloos en gesloten afgedicht. Van een groot oppervlak zonder bijzondere complicaties tot een klein, hooggelegen dak met uitgesproken details.

Al deze daken hebben één overeenkomst: ze moeten waterdicht zijn. Het Triflex ProDetail systeem wordt vloeibaar aangebracht en voorzien van een speciaal wapeningsvlies. De volledige hechting aan de ondergrond voorkomt bij een mechanische beschadiging dat vocht onder de complete afdichting kan dringen. 

Het proces

Corrosie is vooral bij oudere metalen dakplaten een veelvoorkomend probleem. Hierdoor kan, meestal aan de randen, de oorspronkelijke coating onthechten waarna er roestvorming ontstaat. Al deze risico’s worden uitgesloten, want het ProDetail vloeibaar aan te brengen daksysteem biedt hier de juiste afdichtingoplossing voor.

Als eerste begonnen de verwerkers met het reinigen van het dak. Daarna werd het Triflex Metal Primer aangebracht. Vervolgens werd het duurzame Triflex ProDetail systeem verwerkt, met daarop het Speciaalvlies en tot slot werd de laatste laag Triflex ProDetail membraan aangebracht. Deze verschillende lagen vormen samen een duurzame, ijzersterke en waterdichte afwerking. 

‘Het proces is goed verlopen’, vertelt Ivo Poldervaart. ‘Er moest een steiger komen omdat het dak geen gebruikelijke vorm heeft en er een potentieel risico was op valgevaar. Verder verliep de communicatie met Triflex en TSA zeer voorspoedig, de lijntjes waren kort en ze leverden precies wat ze beloofden. Triflex is veelzijdig in overvloed.’

1/3
2/3
3/3

Het resultaat

Het gewenste resultaat is behaald. ‘Wij zijn absoluut tevreden. Triflex had een ontzettend slimme oplossing voor de bestaande situatie, vanwege de lastige hoeken en opstanden op het dak. Het metalen dak was in relatief slechte staat. Daar waar je normaal gesproken het dak zou moeten vervangen, kon er met deze oplossing gewoon overheen gewerkt worden. Het product was nauwkeurig aangebracht. Over de houdbaarheid kunnen wij momenteel nog niets zeggen, dit weten wij pas na een aantal jaren’, vertelt Ivo Poldervaart tot slot. 

1/3
2/3
3/3
Casestudy

Gerelateerde referenties