Restauratie entree Nirwana flat

Entree eerste flat van Nederland in ere hersteld
Meer weten?

Flatgebouw Nirwana

De entree van de Nirwana te Den Haag, de allereerste flat van Nederland, was nodig aan een opknapbeurt toe. De ingang, een trap en bordes met samen een oppervlakte van 75 meter, is door Plooy Allround Betonrenovatie BV met Triflex in de oude jaren dertig stijl gerestaureerd. En het resultaat is prachtig!
Locatie
Den Haag
Oplevering
december 2016
Segment
Balkons en galerijen
Applicateur
Plooy Allround Betonreparatie BV

Projectomschrijving

De uitdaging

Het zeven verdiepingen hoge flatgebouw Nirwana werd in 1930 gebouwd in Den Haag. Het staat bekend als de allereerste flat van Nederland en heeft een volledig betonnen constructie, omdat dat een goedkope en snelle bouw mogelijk maakt. Het monument is gebouwd in de typische jaren dertig stijl met een kenmerkende entree met granieten vloer. De entree van de flat was echter zijn glans verloren; tegels lieten los, verf bladderde af en tevens was er lekkage. Om de entree haar oude glans terug te geven werd door de VvE de firma Plooy Allround Betonrenovatie BV ingeschakeld.

Thumbnail
Bestaande situatie
1/4
Thumbnail
Onderzoek ondergrond
2/4
Thumbnail
Verwijderen van lagen tot aan het schone beton
3/4
Thumbnail
Betonherstel
4/4

De oplossing

Na uitgebreide gesprekken met de VvE en Monumentenzorg, over met name kleurgebruik, duurzaamheid en onderhoud, werd een akkoord over de afwerking en uitvoering bereikt. Om de kenmerkende stijl te handhaven en te voldoen aan de gestelde eisen van de opdrachtgevers werd gekozen voor een vochtwerende, onderhoudsvriendelijke en duurzame oplossing met de producten van Triflex. Plooij was hiervoor een geschikte applicateur.

De kenmerkende stijl mocht niet verloren gaan en daarom werd gekozen voor een wit bordes met donkergrijs op de trap en langs de randen. De aangebrachte antislip zandlaag is speciaal op kleur gebracht, waarmee het resultaat het dichtst de originele donkere granieten vloer benaderde. Voordat deze aangebracht kon worden, moesten alle eerdere lagen verwijderd worden. Ook de oude tegels en dekvloeren moesten eraan geloven, de entree werd kaal gemaakt tot aan het originele schone beton.

“Het moest natuurlijk ook vochtwerend, onderhoudsvriendelijk en duurzaam, zodat ze er weer heel wat jaartjes tegenaan kunnen.”

- Dennis Plooij, Plooij Allround Betonreparatie -

Het proces

Het voorbereidende werk had heel wat voeten in aarde. Alle bestaande lagen moesten worden verwijderen. De oude tegels, de dekvloeren, helemaal tot aan het schone beton. Er werd gekozen voor een nieuwe dekvloer van zandcement, waarop het Triflex BTS-P systeem zou worden aangebracht. Er werd allereerst een primerlaag aangebracht en de opstaande randen werden waterdicht gemaakt met het Triflex-membraam. Vervolgens werd over de gehele entree tevens een scheuroverbruggend membraam geplaatst. Over het membraam heen werd het vloerensysteem ProFloor RS gegoten, waarover weer een laag met op een kleur gebrachte zandinstrooiing. Tot slot werd de hele entree blank afgelakt.

Het conserveren van monumenten vraagt om specifieke oplossingen. Het historisch karakter van een pand moet behouden blijven. En tegelijkertijd zijn er de hedendaagse eisen waar een bouwwerk aan moet voldoen. Ook het perfect waterdicht maken van grote oppervlakken, of van details zoals goten en dilataties kan een uitdaging zijn bij monumenten die zijn aangetast door de tand des tijds.

“Speciaal voor deze klus hebben we de zandlaag die de vloer antislip maakt, op kleur gebracht.”


- Dennis Plooij, Plooij Allround Betonreparatie -

Het resultaat

Het resultaat is een entree die de sfeer van de jaren dertig ademt en jarenlang mee kan zonder veel onderhoud. Een keer per jaar met de hogedrukreiniger schoonmaken is voldoende. Van de gerestaureerde trap en het bordes kan iedereen nog lang plezier hebben en hiermee is de entree van de Nirwana volledig in ere hersteld!

Thumbnail
Het resultaat
1/3
Thumbnail
Het resultaat
2/3
Thumbnail
Het resultaat
3/3

De toekomst

Door gebruik te maken van het BTS-P systeem van Triflex is de nieuw afgewerkte entree van de oude Nirwana flat verzekerd van een lange levensduur. Triflex bood een vochtwerende, onderhoudsvriendelijke en duurzame oplossing, waar de bewoners nog jaren plezier van zullen hebben.

Interview met Dennis Plooij, uitvoerder van het project

Een klus bij de allereerste flat van Nederland, daar zijn zelfs de mensen van Plooy Allround Betonreparatie BV van onder de indruk. ‘Een monument, dat is toch wel heel bijzonder,’ vertelt eigenaar Dennis Plooij. Een project met diverse uitdagingen. ‘Maar het resultaat is echt prachtig.’ Plooij weet: ‘De Vereniging van Eigenaren heeft daar vooraf wel wat gesprekken over moeten voeren.’ ‘Vooral omdat ze het in de oude stijl wilden terugbrengen, maar het moest natuurlijk ook vochtwerend, onderhoudsvriendelijk en duurzaam, zodat ze er weer heel wat jaartjes tegenaan kunnen.’ Na allerlei overleggen met Monumentenzorg werd het plan geboren. ‘Maar dat was nog niet zomaar gedaan. Deze klus leek op voorhand gemakkelijker dan het was. De VvE wilde de sfeer van vroeger terug brengen. De entree van Nirwana werd in de dertiger jaren opgeleverd met een donkere granieten vloer. Die uitstraling moest het hebben.’ Uiteindelijk werd gekozen voor wit voor het bordes met donkergrijs aan de randen en op de trap. ‘Speciaal voor deze klus hebben we de zandlaag die de vloer antislip maakt, op kleur gebracht. Zodat dat donkergrijze intact bleef.’

Gerelateerde referenties