Duurzame afwerking parkeerdek P&R Slinge

Parkeerdek weer voor jaren beschermd
Meer weten?

P&R Slinge

Na jaren intensief gebruik was de bestaande teerhoudende afwerking op het parkeerdek van P&R Slinge sterk verouderd. Door mechanische belasting en weersinvloeden vertoonde het parkeerdek slijtage en begon de vloer te onthechten. De vloer van het dek was daarom nodig aan een renovatiebeurt toe. Applicateur Neston Betonconservering is ervaringsdeskundige in het uitvoeren van grote projecten en heeft de slijtage en onthechtingsproblemen van het dek grondig aangepakt.
Locatie
Rotterdam
Oplevering
September 2020
Segment
Parkeren
Applicateur
Neston Betonconservering

Projectomschrijving

De uitdaging

De gemeente Rotterdam wenste dat de bestaande afwerking van het parkeerdek volledig werd vervangen door een nieuw duurzaam antislipsysteem, welke tevens voldoende bescherming biedt aan de onderliggende constructie en geparkeerde auto’s. Hierbij mocht eventuele scheurvorming niet meer zichtbaar zijn en diende de bestaande dilatatieprofielen eveneens vervangen te worden.

Door de hoge parkeerdruk zou het project in eerste instantie in fases worden uitgevoerd, om voldoende parkeercapaciteit te behouden ten tijde van de uitvoering. Echter, door de uitbraak van het coronavirus en de daarbij behorende richtlijnen van het RIVM, is de parkeerdruk flink afgenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het parkeerdek in een keer is uitgevoerd. De delen zijn inmiddels opgeleverd naar tevredenheid van de opdrachtgever.

Door de uitbraak van het coronavirus en de daarbij behorende richtlijnen van het RIVM, is de parkeerdruk flink afgenomen. Dit zorgde ervoor dat het parkeerdek in een keer is uitgevoerd.

De oplossing

Vanwege de ligging in de openlucht was het belangrijk dat het parkeerdek volledig weersbestendig werd. De keuze was daarom al snel gevallen voor het Triflex ProDeck systeem, variant 1. Dit is een 2-componenten, gepigmenteerd afdichtingssysteem op basis van PMMA. Bij het aanbrengen van dit volledig gewapend, snel uithardend en scheuroverbruggende afdichtingssysteem diende ook rekening gehouden te worden met de aanwezige dilatatie- en hemelwaterafvoeren.

Voor de hellingbanen ging de voorkeur uit naar het Triflex ProDeck systeem, variant 3, vanwege de hoge antislip en slijtvaste kenmerken. Om de veiligheid van voetgangers te vergroten kan een antisliplaag op de vloer van een parkeergarage een uitkomst bieden. Voor P+R Slinge is er daarom bij het wandelgebied een duurzaam antislip coatingsysteem toegepast, dat is voorzien van een dikke slijtlaag. De constructie betreft een TT-ligger met daarop een betonnen druklaag.

Alleen ter hoogte van de plaatnaden ontstond er wat scheurvorming in het beton. Hierdoor kon de thermische werking van het dek worden opgevangen door een kunststof wapeningsmat en hoefde er alleen bij de scheurvorming een volledig gewapend en duurzaam membraan te worden aangebracht.

Het resultaat is nu al ontzettend mooi geworden. Het is reeds opgeleverd, dus kwalitatief gezien kunnen wij pas een oordeel geven over 10 jaar.

Iwo Postma (Gemeente Rotterdam)

Het proces

Belangrijke eisen waren het in zijn geheel waterdicht maken van dilataties en opstanden. De bestaande afwerking is verwijderd tot op de betonnen ondergrond bestaande uit TT liggers met druklaag van 80 tot 150 millimeter dik. Tevens zijn de bestaande dilatatie afwerkingen volledig verwijderd. De vrijgekomen betonnen ondergrond is vervolgens voorbehandeld om zo een zo egaal mogelijke ondergrond te creëren.

Alle detailleringen zijn ingewerkt middels het Triflex ProDetail membraan. De dilataties zijn voorzien van een constructief dilatatieprofiel welke waterdicht is ingewerkt middels Triflex ProDetail. Op het vloerveld zijn daarna Triflex ProMesh matten aangebracht. Deze matten zijn vervolgens ingerold in een laag Triflex Cryl Primer 287 waarmee het geheel tevens is gehecht aan de ondergrond.

De slijtlaag is gerealiseerd middels het aanbrengen van een laag Triflex ProDeck RS 3K welke vol en zat is ingestrooid met kwartszand t.b.v. voldoende antislip. Om het geheel slijtvast af te werken en de juiste uitstraling te geven is de ingestrooide laag voorzien van een laag Triflex Cryl Finish 209. 

1/6
P&R Slinge TRIFLEX
2/6
P&R Slinge TRIFLEX
3/6
P&R Slinge TRIFLEX
4/6
P&R Slinge TRIFLEX
5/6
6/6

Het resultaat

Het resultaat is een duurzaam en waterdicht parkeerdek welke voorziet in voldoende antislip en een moderne uitstraling. De opdrachtgever is goed te spreken over het resultaat. Iwo Postma (Gemeente Rotterdam): ‘Het resultaat is nu al ontzettend mooi geworden. Het is reeds opgeleverd, dus kwalitatief gezien kunnen wij pas een oordeel geven over 10 jaar.’

1/4
2/4
3/4
4/4
Casestudy
File