Parkeergarage Leidsche Rijn duurzaam beschermd

Parkeergarage voorzien van 180 parkeerplaatsen per verdieping
Meer weten?

Parkeergarage Leidsche Rijn

Midden in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is begin 2018 een compleet nieuwe ‘Leidsche Rijn Centrum‘ gerealiseerd. Met 762 appartementen, 130 winkelruimtes en horecagelegenheden, gezellige pleinen, terrassen en een grote Jumbo Foodmarkt is dit het kloppend hart van de wijk. Een nieuw centrum dat naast veel nieuwe bewoners ook een flinke toestroom trekt van winkelend publiek.
Locatie
Utrecht
Oplevering
April 2018
Segment
Parkeren
Applicateur
Meekelenkamp Kunstof Techniek

De uitdaging

De parkeergarage moest echter wel voldoen aan een aantal eisen. De eigenschappen: kwaliteit, comfort, uitstraling en waterdichtheid waren een hoge eis en dienden daarom ook gegarandeerd te kunnen worden. Alle parkeerdekken moesten worden voorzien van een esthetische en slijtvaste afwerking die de vloerconstructie beschermt en de bezoekers de juiste beleving en veiligheid biedt.

Elke verdieping heeft haar eigen bouwfysische aspecten en wordt op een andere manier blootgesteld aan weersinvloeden. Om te voldoen aan al deze hoge eisen diende er per parkeerdek een ander Triflex afwerksysteem te worden toegepast.

Pieter Peters is projectdirecteur namens a.s.r. real estate. Hij was verantwoordelijk voor het bouwblok dat onder de betrokken bouwpartijen bekend staat als ‘A2-B2‘. Dat is ook het onderdeel waarin zich de parkeergarage bevindt, boven de Jumbo. Pieter Peters: ‘De grootste uitdaging voor ons was de tijdsdruk. We zijn in maart 2015 gestart met het bouwblok en eind 2017 gaat de Jumbo open. We hadden dus te maken met hoog tempo en zaten bovenop de kwaliteit. Dat maakt het een boeiend en uitdagend project.‘

De oplossing

Louren Dorleijn (rayonmanager bij Triflex) licht de werking van de systemen toe: ‘Het eerste parkeerdek bevindt zich bovenop het geïsoleerde dak van de Jumbo. Omdat alle bovenliggende parkeerdekken aan de zijkanten open zijn is de kans op neerslag in de parkeergarage aanzienlijk groot. Het volledige vloeroppervlak, alle randaansluitingen en detailleringen zijn dan ook voorzien van een waterdichte afwerking. Daarboven bevindt zich het tweede parkeerdek. Voor dit tussendek is er gekozen voor een slijtvast antislipcoating.

Het topdek was de grootste uitdaging. Deze wordt namelijk volledig blootgesteld aan weersinvloeden, zoals uv-straling en regenwater. Daarnaast is de betonnen vloerconstructie van een dergelijk topdek per definitie gevoelig voor dynamische scheuren als gevolg van temperatuurswisselingen. Vanwege al deze weersinvloeden is er door Triflex een volledig scheuroverbruggend afdichtingssysteem met een gewapend membraan geadviseerd. Hierdoor is het volledige vloerveld, inclusief alle kritische randaansluitingen en detailleringen, volledig waterdicht en worden de onderliggende betonnen constructies duurzaam beschermd.

Het resultaat

Voor een comfortabele ontvangst van het winkelend publiek van Centrum Leidsche Rijn is een drielaagse parkeergarage boven de Jumbo Foodmarkt gerealiseerd. Elke laag biedt zo‘n 180 parkeerplaatsen. Pieter Peters: ‘De aannemer heeft meerdere partijen uitgenodigd om een voorstel te doen voor de afwerking van de parkeervloeren. Gedurende het proces kregen we het beste gevoel bij Triflex.‘ De opdrachtgever is zeer tevreden met het resultaat en goed te spreken over de prettige samenwerking met zowel MKT (applicateur) als Triflex.

Gerelateerde referenties