Parkeergarage KPN-gebouw weer beschermd

Duurzame parkeergarage geheel in KPN-huisstijl
Meer weten?

Parkeergarage KPN-gebouw

Het KPN-kantoorgebouw in Rotterdam, ook wel Toren op Zuid genoemd, is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Het 98 meter hoge gebouw grenst aan de bekende Erasmusbrug en springt direct in het oog. De 2-laagse parkeergarage van het complex heeft maar liefst 245 plaatsen en bevindt zich vlak onder de toren en het plein. Echter, de parkeervloeren waren in de loop der jaren sterk verouderd en onderhevig aan lichte mate van scheurvorming.
Locatie
Rotterdam
Oplevering
Oktober 2019
Segment
Parkeren
Applicateur
Multi Protect Nederland

Projectomschrijving

De wens van opdrachtgever Yask Facility Management was om de parkeergarage een geheel nieuwe en moderne uitstraling te geven in de huisstijl van KPN. De scheurvorming diende opgevangen te worden en er moest een logische routing bepaald worden om optimale veiligheid voor gebruikers te kunnen garanderen. Daarnaast diende de vloeren voldoende slijtvast te worden. De fasering was een uitdaging tijdens het project, omdat er ook geparkeerd moest worden in de garage van het personeel. 

Gebruikers beoordelen parkeergaragevloeren vaak op basis van het uiterlijk. Minstens net zo belangrijk - maar niet direct zichtbaar -  zijn de technische eigenschappen.

In een parkeergarage is de vloer een van de belangrijkste aspecten van de ruimte. Een intensief gebruikte parkeervloer met veel capaciteit vraagt om het best mogelijke afwerkingsniveau. Daarom is er gekozen voor het Triflex CPS-I systeem. Dit is een mechanisch belastbaar, extreem slijtvast en veilig antislip systeem op basis van EP/PUR, die de vloer duurzaam beschermd. Het vloeroppervlak wordt niet alleen volledig beschermd, maar door de verschillende kleurvariaties wordt de lichte en heldere uitstraling gerealiseerd die gewenst is. Ook niet geheel onbelangrijk: het systeem draagt ook nog eens bij aan een duidelijke en logische routing met een naadloos, duurzaam en beschermd vloeroppervlak.

Na het werk op locatie te hebben geïnspecteerd is een omvangrijk adviesrapport opgesteld. Deze methodiek resulteert in een prettige driehoek-samenwerking tussen ons als applicateur, Triflex als leverancier/adviseur en uiteraard de opdrachtgever.

William Jansen (MPN)

Multi Protect Nederland (MPN) heeft het hele proces zorgvuldig uitgevoerd. Van het bewaken van de veiligheid tot aan de uitvoering in fasen. Hierdoor verliep het proces soepel en voorspoedig. Aannemersbedrijf MPN is een erkend Triflex-applicateur en is met name gespecialiseerd in het verwerken van onder andere kunststofharsen, voor het beschermen en/of antislip maken van (beton)constructies. 

Als eerste begonnen de verwerkers met het schuren en stralen van de ondergrond. Daarna repareerden zij nauwkeurig de grove gebreken in de ondergrond. Daarop werd een duurzame Triflex-primer en een flexibele slijtlaag aangebracht. Daaropvolgend werd het kwartzand ingestrooid, om het vervolgens af te werken met een finish in de gewenste kleurstelling.

William Jansen (MPN) werkt al decennialang samen met Triflex en is zeer goed te spreken over de samenwerking: ‘Triflex is niet alleen als leverancier van de producten betrokken geweest bij dit project, maar heeft in een vroeg stadium de rol van adviseur aangenomen. Na het werk op locatie te hebben geïnspecteerd is een omvangrijk adviesrapport opgesteld.

Deze methodiek resulteert in een prettige driehoek-samenwerking tussen ons als applicateur, Triflex als leverancier/adviseur én uiteraard de opdrachtgever. Samen met onze opdrachtgever kijken we terug op een uitermate fijne samenwerking. Gezien de bezetting van de garage, was het belangrijk het werk gefaseerd uit te voeren om zo tijdens de uitvoering een maximale parkeercapaciteit beschikbaar te houden. Het project is geheel volgens het vooraf opgestelde plan verlopen.’

KPN Parkeergebouw Vooraf
Vooraf
1/3
KPN Parkeergebouw Vooraf
Vooraf
2/3
KPN Parkeergebouw Vooraf
3/3

In oktober 2019 is dit project met succes opgeleverd. Doordat de KPN-huisstijl geheel in de parkeergarage is geïntegreerd, heeft het eindresultaat een verbluffend effect gekregen. Het vloeroppervlak is weer volledig duurzaam beschermd tegen externe invloeden. Tevens heeft de 2-laagse parkeergarage een veilige en logische routing gekregen én blijft, door de extreem slijtvastheid en ruwe antislip, de veiligheid voor de gebruikers gewaarborgd. 

‘Gebruikers beoordelen parkeergaragevloeren vaak op basis van het uiterlijk. Minstens net zo belangrijk - maar niet direct zichtbaar -  zijn de technische eigenschappen. Omdat de huidige constructie scheurvorming vertoonde, met alle gevolgen van dien, diende de nieuw aan te brengen vloer over scheuroverbruggende eigenschappen te beschikken.

Bij projecten als deze voeren wij jaarlijks een inspectie uit om de staat te bepalen. Recentelijk is de eerste inspectie geweest en we kunnen concluderen dat het project nog volledig aan de volgende vooraf opgestelde eisen voldoet’, vertelt Jansen tot slot.

KPN Parkeergebouw Resultaat
1/4
KPN Parkeergebouw Resultaat
2/4
KPN Parkeergebouw Resultaat
3/4
KPN Parkeergebouw Resultaat
4/4
Casestudy
File