Parkeergarage MECC duurzaam afgedicht

'Ons uitgangspunt is helder: We kiezen voor het duurzaamste product.”
Meer weten?

Parkeergarage MECC Maastricht

Parkeergarage P5 van het expositie- en congrescentrum MECC in Maastricht is een van de hoogste gebouwen van de stad en biedt dan ook een fantastisch uitzicht. 15 jaar na de bouw was de afwerking van het bovenste dek aan renovatie toe.
Locatie
Maastricht
Oplevering
december 2016
Segment
Parkeren
Applicateur
Meekelenkamp Kunststof Techniek BV

Projectomschrijving

De uitdaging

De parkeergarage P5 wordt vooral gebruikt door bezoekers van MECC Maastricht, maar ook medewerkers en bezoekers van de nabij gelegen Brightlands Maastricht Health Campus parkeren hier. De garage bestaat uit zes lagen met in totaal 1000 parkeerplaatsen, waarvan het bovendek ruimte biedt aan 200 auto’s. De twee betonnen delen waaruit het dek bestaat, zijn destijds in twee stortingen gerealiseerd. Het ene deel blijkt van beduidend mindere kwaliteit dan het andere. Doordat bij de bouw in 2000 een systeem is aangebracht zonder wapeningsvlies, werd het effect daarvan zichtbaar. De coating bleek onvoldoende bestand tegen de uitdagingen van een parkeerdek in de open lucht. Hier en daar is de coating onthecht, met betonschade als gevolg. Tijd voor een nieuwe afdichting.

voor triflex
De uitdaging
1/5
mecc maastricht parkeerdek
Egaliseren van het oppervlak
2/5
mecc maastricht voor parkeren
Aanbrengen van Triflex systemen
3/5
applicateurs Mecc Maastricht
Aanbrengen van Triflex systemen
4/5
verwerkers bezig met triflex voor parkeren mecc maastricht
Aanbrengen van Triflex systemen
5/5

De oplossing

Het bovenste dek van P5 heeft het nodige te verduren door de zware belasting van auto’s en door bewegingen van het gebouw. Daarnaast wordt het ook blootgesteld aan UV-licht, dooizouten en wisselende weersomstandigheden.

Om de betonnen constructie en de onderliggende parkeerdekken langdurig te beschermen, is gekozen voor het scheuroverbruggende Triflex ProPark systeem, variant 1. Dit afdichtingsysysteem, wordt in meerdere lagen aangebracht. Allereerst de Triflex Primer voor afsluiting en een gegarandeerde hechting aan de ondergrond. Daarna het scheuroverbruggende en volledig gewapende Triflex ProPark membraan. Vervolgens het waterdichte, zelfnivellerende Triflex DeckFloor, dat fungeert als een hoog mechanisch belastbare slijtlaag. En tot slot Triflex Cryl Finish, de slijtvaste UV-bestendige finish.

Voor de hellingbanen, die ook aan een opknapbeurt toe waren, is gekozen voor Triflex ProPark systeem, variant 3. Dit systeem kent dezelfde opbouw als variant 1, maar heeft een grovere instrooiing, waarmee aan de vereiste antislip waarden wordt voldaan.

"We beschikken over het Green Key Gold keurmerk. En een BREEAM Certificaat is binnen handbereik. Ons uitgangspunt is helder: We kiezen voor het duurzaamste product."

- Lars Wolfs, Manager Building & Facilities MECC Maastricht -

Het proces

In de wintermaanden van 2016 viel er vrij veel regen waardoor de start van het project wat oponthoud kende. De koude periode die volgde, leverde gelukkig geen verdere vertraging op. Met de producten van Triflex kan namelijk met temperaturen vanaf 0 graden probleemloos gewerkt worden.

Voordat applicateur Meekelenkamp Kunststof Techniek BV kon starten met de afdichting, was het eerst zaak het oppervlak schoon en strak op te leveren. Met een mechanische beitel is de bestaande coating verwijderd, waarna het volledige oppervlak is gestraald. Vervolgens is op diverse plekken betonherstel gepleegd. Zeker op het linkerdek was schade ontstaan als gevolg van onthechting van de coating. Vervolgens kon MKT starten met het aanbrengen van de afdichtingsystemen.

"Met de keuze voor Triflex ProPark is MECC Maastricht gegarandeerd verzekerd van een zeer lange levensduur van het bovenste parkeerdek van P5."

- Hans van Loosbroek, Rayonmanager Triflex -

Het resultaat

Nadat de systemen van Triflex door MKT professioneel en naar wens waren aangebracht, en de laatste schoonmaakwerkzaamheden hadden plaats gevonden, werden het parkeerdek en de hellingbanen begin 2017 opgeleverd.

Het resultaat is een sober, maar prachtig, lichtgrijs parkeerdek dat is afgewerkt met een witte belijning voor de parkeervakken en heldere witte markeringen die de parkeerders de juiste weg wijzen. Het is een duurzaam en perfect afgedicht parkeerdek geworden dat weinig onderhoud nodig heeft en volledig vol- doet aan de vraag. Ook de hellingbaan is naadloos en waterdicht afgewerkt, wel met een grovere instrooiing waardoor deze voldoet aan alle veiligheids- en stroefheidseisen die in Nederland gesteld zijn aan hellingbanen.

triflex markeren maastricht
Het resultaat
1/5
mecc maastricht parkeren
Het resultaat
2/5
Mecc Maastricht door Triflex
Het resultaat
3/5
parkeren markering triflex
Het resultaat
4/5
parkeren triflex
Het resultaat
5/5

De toekomst

Door gebruik te maken van de systemen van Triflex is het nieuw afgewerkte parkeerdek van MECC Maastricht zeker verzekerd van een lange levensduur. De bovenste verdieping van P5 is, gereed om de vele bezoekers aan MECC Maastricht en de Brightlands Maastricht Health Campus veilig en gastvrij te verwelkomen en een ruime schone parkeerplek te bieden. Iedereen kan daarbij ook weer ongestoord genieten van het prachtige uitzicht over de stad!

Interview met Lars Wolfs, Manager Building & Facilities MECC Maastricht

“Ik heb de mooiste baan van Maastricht en omstreken”. Als Manager Building & Facilities is Lars Wolfs verantwoordelijk voor al het vastgoed, de inkoop én de ICT voor de complete organisatie. En met een miljoenenrenovatie en nieuwbouw van het terrein en het congrescentrum op stapel, is zijn functie allesbehalve saai te noemen. Lars Wolfs: “Ik moet elke dag switchen tussen heel uiteenlopende disciplines. Daarom verzamel ik mensen om mij heen die echt van de hoed en de rand weten.”

“In de coatingwereld kom je veel zelfbenoemde specialisten tegen. Ik ontving, ook ongevraagd, veel aanbiedingen op dit werk. Visies en prijzen lagen enorm uit elkaar, en dan is het zoeken naar geschikte partner. Bij Triflex was ik al snel overtuigd van de kwaliteit van de systemen.” Duurzaamheid gaf de doorslag in de keuze voor Triflex. “We zitten al jaren op het gouden Green Key niveau, het hoogst haalbare internationale keurmerk voor de recreatiebranche. De systemen van Triflex passen daar perfect bij.”

Gerelateerde referenties