N-weg voorzien van strakke reflectielijnen

Kwalitatief hoogstaande markeringen
Meer weten?

Nieuwe reflectielijnen N381

Door de slechte staat waarin een gedeelte van de N381 zich bevond, diende er een nieuwe asfaltverharding aangebracht te worden. Ook moest de weg worden voorzien van nieuwe wegbelijning. Bij het zoeken naar een passende oplossing diende er rekening te worden gehouden met alle functionele eisen die aan wegmarkeringen gesteld worden volgende de BRL 9141 (de Nederlandse beoordelingsrichtlijn voor wegmarkeringsproducten).
Locatie
Drenthe, N381
Oplevering
Mei 2020
Segment
Wegmarkeringen
Applicateur
Van Velsen Reflectielijnen

De uitdaging

De op- en afrit van zowel Westerbork als Zweeloo moesten voor een bepaalde tijd worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een vliegensvlugge asfaltreparatie was daarom een hoge noodzaak. In opdracht van provincie Drenthe is in samenwerking met Van Velsen Reflectielijnen een gedeelte van de provinciale weg N381 onderhanden genomen. Een uitdagend en hoogwaardig stukje werk dat is uitgevoerd door ervaringsdeskundigen.

De oplossing

Uiteindelijk is er gekozen voor een tweecomponenten koudplast systeem. Triflex biedt speciaal voor wegen diverse producten aan op basis van koudplasten (PMMA). Dit koudplast systeem hecht aan vrijwel iedere ondergrond en is ten opzichte van thermoplastsystemen en wegenverf veel minder onderhevig aan slijtage.

Daarnaast zijn koudplasten beter zichtbaar bij donkere en natte omstandigheden en is het zeer stroef. Een voordeel hiervan (in tegenstelling tot thermoplast) is dat het koud wordt aangebracht en er verder geen warmte aan te pas komt. Koudplast is daardoor zeer milieuvriendelijk en stoot op deze manier veel minder CO2 uit. Dit maakt de koudplasten zeer duurzaam en biedt tegelijkertijd ook hoge functionaliteit.

Waar thermoplast apart van een oude wegverharding moet worden gefreesd en als bouwafval wordt afgevoerd, is koudplast volledig recyclebaar. Het is een zogenaamde inerte stof, die met de oude wegverharding kan worden gefreesd en als granulaat kan dienen in het recycling proces van asfalt. Koudplast scoort met recyclebaarheid daarmee hoog op de circulariteitsladder.

Het proces

Het aanbrengen van de systemen bestaat uit een aantal verschillende stappen. Eerst begonnen de verwerkers met het aanbrengen van een witte kantstreep met koudplast agglomeraat, waarna zij een groene koudplast agglomeraat asvulling aanbrachten. Daarna werden de groene attentiemarkeringen in blokken op de asmarkeringen aangebracht. Tot slot zijn de blokken en figuratie voorzien van een witte koudplast.

Het resultaat

Het project is naar tevredenheid gerealiseerd. Van Velsen Reflectielijnen hield zich strak aan de deadline en klaarde de klus binnen de beschikbare tijd. De verwerkers hebben een speciale en zeer effectieve applicatietechniek ingezet, wat resulteert in een optimaal functionerende wegmarkering die onder alle omstandigheden zichtbaar is, dus ook bij duisternis en onder natte wegcondities. Al met al een hele goede oplossing met een optimale uitkomst.

N381 Wegmarkering Triflex
1/2
N381 Wegmarkering Triflex
2/2
Casestudy
File

Gerelateerde referenties