Herontwikkeling historische Fenixloodsen

Van havenloods naar stijlvolle woonlofts
Meer weten?

Fenixloods Rotterdam

Een uniek en historisch bouwwerk in Rotterdam: De Fenixloodsen. Wonen aan het water met een prachtig uitzicht, in en op een voormalige havenloods, klinkt als muziek in de oren. De stijlvolle lofts zijn een ontwikkeling van Heijmans. Meekelenkamp Kunststof Techniek (MKT), gespecialiseerd in parkeerprojecten, ging met de producten van Triflex aan de slag. Met trots leverden wij, samen met de betrokken partijen, een succesvolle bijdrage aan de herontwikkeling van deze bijzondere loodsen.
Locatie
Rotterdam
Oplevering
November 2019
Segment
Parkeren, Balkons en galerijen
Applicateur
Meekelenkamp Kunststof Techniek

Projectomschrijving

De uitdaging

De bestaande betonnen parkeervloeren en hellingbanen dienden volledig antislip gemaakt te worden. Tevens moesten de parkeervloeren van een waterdichte afwerking worden voorzien en de vloerafwerking volledig in Q-Park standaard uitstraling worden aangebracht. Tot slot waren de op de bestaande laaddok gerealiseerde dakterrassen nodig toe aan een waterdichte en antislip afwerking.

Voor elke situatie is in overleg met de aannemer gekeken naar de juiste oplossing. Gezien de specifieke eisen en de gewenste uitstraling was een afwerking met vloeibare kunststof de enige oplossing.

De oplossing

Heijmans, Mei Architects, Q-park en Triflex applicateur MKT gingen op zoek naar een passende oplossing. Eén van de belangrijke criteria was dat er een duurzame oplossing moest komen. Voor elke situatie is in overleg met de aannemer gekeken naar de juiste oplossing. Gezien de specifieke eisen en de gewenste uitstraling was een afwerking in vloeibare kunststof de juiste keuze.

Er is gekozen om de Triflex systemen CPS-C+, CPS-T+, DeckFloor variant 3 en ProPark variant 3 toe te passen bij de parkeervoorziening en het Triflex BFS systeem, chips en antislip voor de dakterrassen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, zijn er meerdere systemen toegepast.

Een veilige, ontspannen atmosfeer in een afgesloten parkeergarage is verrassend goed haalbaar. Met het Triflex CPS-C+ systeem valt de juiste ambiance te creëren. Dit systeem kent veel voordelen. Het is een antislipsysteem voor parkeervloeren dat is ontwikkeld volgens de meest recente inzichten in kleur- en lichtontwerp voor openbare ruimtes. Daarnaast vereenvoudigt het ook de oriëntatie van gebruikers door één van de diverse kleuren te gebruiken, wat uitsluitend de veiligheid verbeterd.

Met het toepassen van het Triflex CPS-T+ systeem wordt het parkeerdek duurzaam beschermd. Tevens is het systeem zeer elastisch, wat ervoor zorgt dat het dynamisch en scheuroverbruggend is. Er ontstaat hierdoor een naadloos en waterdicht oppervlak. Met dit systeem kan eindeloos met kleur gevarieerd worden en het vereenvoudigt de oriëntatie voor de gebruikers.

De omstandigheden tijdens de uitvoering waren gunstig te noemen, waardoor er geen afwijkende maatregelen getroffen diende te worden. 

Meekelenkamp Kunststof Techniek BV

Ten derde is er gekozen voor Triflex Deckfloor systeem, variant 3. Dit systeem is onder andere mechanisch belastbaar, snel uithardend, weersbestendig, antislip en zijn er wederom diverse kleurvariaties mogelijk. Voor de hellingbanen is er gekozen voor het Triflex ProPark systeem, variant 3. Dit systeem kent ook vele voordelen. Het is onder andere een volledig gewapend afdichtingssysteem, ondoordringbaar, snel uithardend, weersbestendig, chemicaliën- en dooizoutbestendig, elastisch en antislip. Tot slot was iedereen (betreffende de dakterrassen) het eens over de keuze voor het duurzame Triflex BFS systeem, chips en antislip. Mechanisch belastbaar, zelfnivellerend, weersbestendig, naadloze afdichting en scheuroverbruggend zijn een aantal van de vele belangrijke eigenschappen.

Het proces

Meekelenkamp vertelt: ‘’De omstandigheden tijdens de uitvoering waren gunstig te noemen, waardoor er geen afwijkende maatregelingen getroffen diende te worden.’’ Het werkgebied is aanvankelijk goed afgezet om tijdens de applicatie en uitharding de vloer te beschermen tegen vroegtijdige belasting. Na het stralen van de parkeervloeren zijn er hechtmetingen verricht en zijn vervolgens de Triflex systemen (CPS-C+, CPS-T+, DeckFloor variant 3 en ProPark variant 3) één voor één toegepast. Op de eerste verdieping van de woontoren zijn de terrasvloeren gerenoveerd en voorzien van een gloednieuwe uitstraling. Nadat de aannemer eerst een betonnen slijtlaag heeft gestort op de constructievloer ter plaatse van de balkons en galerijen, is het Triflex BFS systeem aangebracht. Dit systeem is afgewerkt met een kleurfinish welke is voorzien van antislip korrels en afgestrooid met chips."

Proces Fenixloods
Het proces
1/5
Het proces
2/5
Het proces
3/5
Het proces
4/5
Het proces
5/5

Het resultaat

Duurzaam, waterdicht, antislip en een nieuwe uitstraling. Dat is het eindresultaat van het onlangs gerenoveerde historische bouwwerk: De Fenixloods. Er is gekozen voor een Q-park standaard uitstraling en de dakterrassen zijn voorzien van een waterdichte en antislip afwerking. Door gekozen te hebben voor deze hoogwaardige en duurzame systemen gaat de parkeergarage weer voor jaren mee. Triflex kijkt met trots terug op dit bijzondere project en de prettige samenwerking met Meekelenkamp Kunststof Techniek. 

Fenixloods Rotterdam Triflex
Het resultaat
1/5
Het resultaat
2/5
Het resultaat
3/5
Het resultaat
4/5
Fenixloods Rotterdam Triflex
Het resultaat
5/5

Gerelateerde referenties