Appartementencomplex Zeegat

Vernieuwde galerij voor de bewoners
Meer weten?

Appartementencomplex Zeegat

Bij het appartementencomplex Zeegat in Hellevoetsluis, bestemd voor bewoning door met name senioren, waren de galerijvloeren nodig aan een opknapbeurt toe. Voor velen was de ingang naar de woningen slecht begaanbaar. De verminderde mobiliteit van de bewoners stond dan ook centraal tijdens dit project.
Locatie
Hellevoetsluis
Oplevering
September 2016
Segment
Balkons en galerijen
Applicateur
Rumitec

Projectomschrijving

De uitdaging

De galerijen van de in 1977 gebouwde flat waren uitgevoerd in prefabbeton en voorzien van schrobranden. Op enkele locaties vertoonden de galerijen gaatjes aan het oppervlak. Daarnaast was het loopvlak versleten, waardoor de vloer glad aanvoelde. Maar ook de drempel tussen de verschillende vloeroppervlakten moest aangepakt worden, omdat het voor enkele bewoners een lastig obstakel bleek te zijn. Dit hoogteverschil diende gelijk gemaakt te worden, zodat er een drempelloze toegang zou ontstaan naar de woningen. Dit bevordert tevens de toegankelijkheid van bewoners met een scootmobiel. Om uitglijders te voorkomen was het ook van essentieel belang een nieuwe antislip laag aan te brengen.

De eis die vanuit de opdrachtgever VvE Zeegat werd gesteld was een lichtgewicht, drukvast en antislip systeem, evenals een betere toegankelijkheid voor de bewoners.

De oplossing

Bij het overwegen van diverse oplossingen diende er met bepaalde aspecten rekening gehouden te worden. De eis die vanuit de opdrachtgever VvE Zeegat werd gesteld was een lichtgewicht, drukvast en antislip- systeem, evenals een betere toegankelijkheid voor de bewoners. Er is uiteindelijk gekozen om de systemen Triflex BIS systeem en Triflex BFS kwartszand fijn toe te passen. Deze systemen voldoen volledig aan alle bovengenoemde eisen.

Het Triflex BIS systeem wordt veel gebruikt in seniorenwoningen en woningen voor mensen met een beperking. Dit lichtgewicht ophoogsysteem dicht vloeren en alle details gemakkelijk, waterdicht en naadloos af. De drempelhoogte verdwijnt en het werk blijft ook op de lange termijn goed beschermd. Het Triflex BFS systeem zorgt voor een gegarandeerd waterdichte afwerking. Bij lage temperaturen is de uithardingstijd minimaal, waardoor het mogelijk is om het systeem vrijwel het hele jaar aan te brengen.

Er zijn ontelbaar veel kleurvariaties mogelijk en door het instrooien van kwartzand is het voldoende antislip en mogelijk om patronen en accenten toe te passen.

In dit project was het afschot van de bestaande galerijen niet optimaal en daarom adviseerde wij het ophoogsysteem uit te voeren met afschotisolatie.

Leen Peekstok, Projectleider Rumitec
Thumbnail
Beginsituatie: de galerijvloeren waren nodig aan een opknapbeurt toe en tevens niet meer veilig voor de bewoners.
1/4
Thumbnail
Beginsituatie.
2/4
Thumbnail
Om hoogte te creëren is er een lichtgewichte isolatie op de galerijen aangebracht.
3/4
Thumbnail
Vervolgens zijn de druk verdelende platen geplaatst om een druk vaste laag te creëren.
4/4

Het proces

Rumitec was bij uitstek de aangewezen applicateur voor dit project. Een jong, actief en innovatief bedrijf dat zich specialiseert in de renovatie van woningbouwprojecten. Leen Peekstok (Projectleider bij Rumitec) vertelt: ‘In dit project was het afschot van de bestaande galerijen niet optimaal en daarom adviseerde wij het ophoogsysteem uit te voeren met afschotisolatie.

Dit systeem laat vloeistof gemakkelijk af- en weglopen. Volgens de opdrachtgever was deze optie te prijzig en tevens niet nodig. Hierdoor hebben wij de werkzaamheden in eerste instantie uitgevoerd met een vlakke isolatie.’

‘De dikte van de isolatieplaten moesten op de eerste verdieping 80mm bedragen en op de overige verdiepingen 70mm. Dit was voorafgaand aan het proces besproken met de VvE en definitief vastgelegd. Eerst is er begonnen met het schuren en reinigen van de bestaande betonnen galerijvloeren, waarna de Triflex systemen een voor een aan zijn gebracht. Tot slot zijn de goten, ter plaatse van de voordeuren, voorzien van een metalen looprooster’, voeg Peekstok hieraan toe.

Het resultaat

De opdrachtgever was tevreden met het resultaat, toch bleken ze achteraf spijt te hebben niet naar het advies te hebben geluisterd betreft afschotisolatie. Peekstok: ‘Na oplevering ontstond op veel plaatsen plasvorming. Wij hebben daarom het afschot iets hersteld op de opgegeven locaties met overlast.’

Door gebruik te maken van de Triflex systemen en de juiste applicatie is uiteindelijk het gewenste resultaat behaald. De galerijvloeren in het appartementencomplex zijn voorzien van een compleet nieuwe uitstraling en de bewoners kunnen weer veilig de woning betreden door het toepassen van een antisliplaag en de ophoging. Alles bijeengenomen, kijkt Triflex terug op een project met goed gevolg en een voorspoedige samenwerking met Rumitec.

Thumbnail
Het resultaat
1/4
Thumbnail
Het resultaat
2/4
Thumbnail
Het resultaat
3/4
Thumbnail
Het resultaat
4/4

Gerelateerde referenties