Fraaie en veilige afwerking iconisch hotel

Sterrenwaardig uiterlijk balkons en galerijen Kurhaus
Meer weten?

Grand Hotel Amrâth Kurhaus

Het icoon van de Scheveningse boulevard: Grand Hotel Amrâth Kurhaus. Het luxueuze hotel met 265 kamers, een restaurant, Spa & Beauty, terras en 10 evenementen- en vergaderzalen, draagt met trots 5 sterren. Het Kurhaus stamt uit 1818 en ondanks meerdere onderhoudswerkzaamheden was de afwerking van de balkons en galerijen inmiddels sterk verouderd. Zowel in uiterlijk als in gebruik ontbrak het aan topkwaliteit. Met de producten van Triflex zijn de balkons en galerijen naar een sterrenwaardig niveau getild.
Locatie
Scheveningen
Oplevering
maart 2018
Segment
Balkons en galerijen
Applicateur
Tissink Specialistische Afdichtingen BV

Projectomschrijving

De uitdaging

De verouderde afdichting van diverse details liet los: niet het esthetische uiterlijk dat het Kurhaus wil nastreven! De afwerking was daarnaast glad, wat een groot risico op uitglijden met zich meebracht. De missie was duidelijk: een sterrenwaardig uiterlijk neerzetten en er tegelijkertijd voor zorgen dat de balkons en galerijen veilig zijn.

De missie was duidelijk: een sterrenwaardig uiterlijk neerzetten en er tegelijkertijd voor zorgen dat de balkons en galerijen veilig zijn.

De oplossing

De initiële vraag vanuit het Kurhaus was om een nieuw systeem aan te brengen óp het verouderde systeem. Na een uitgebreid onderzoek werd echter duidelijk dat het niet aan te bevelen was om de oude afwerking te overlagen. Alle betrokken partijen (Triflex-applicateur Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA), Adviesburo Dakbestek B.V. en hoofdaannemer Dakbedekkingsbedrijf Boko B.V.) gingen met elkaar om tafel en besloten de complete afwerking te verwijderen, inclusief de verzadigde (zandcement) ondergronden. Een deel van de galerij is compleet gesloopt en opnieuw opgebouwd. Tijd om een vervangend systeem te selecteren.

project vloer balkons en galerijen Kurhaus
Afbraak oude afwerking en renovatie gevels
1/5
project vloer balkons en galerijen Kurhaus
Opbouwen BIS systeem, Aquapanel
2/5
vloer balkon of galerij Kurhaus
Start verwerking BTS-P systeem
3/5
vloer balkon of galerij Kurhaus
Afdichtingsmembraan met Triflex Speciaalvlies
4/5
vloer balkon of galerij Kurhaus
Afplakken, instrooien en finishen
5/5

Het proces

De desbetreffende balkons en galerijen liggen op de bovenste ring van het hotel. Ze dienen dus ook als dak voor de onderliggende ruimtes. Om die ruimtes te beschermen, is het van belang een betrouwbare afdichting te plaatsen. Om de klus te klaren is er gekozen voor het Triflex BIS systeem, Aquapanel variant 1.

De drukverdeellaag (Aquapanel) van dit systeem bestaat uit een cementgebonden, minerale bouwplaat met een dwarsgroef: perfect voor een goede isolatie en ophoging. Het systeem werkt daarnaast brandvertragend en rookproductie bij brand blijft beperkt. Daarmee voldoet het systeem aan de gestelde eisen voor vluchtwegen op balkons en galerijen. Gasten van het hotel kunnen de ruimtes hierdoor veilig verlaten bij calamiteiten.

Als opbouw zijn eerst de dampremmende laag en de isolatieplaat aangebracht. De aquapanel bouwplaten zijn bovenop de isolatie geplaatst en afgetopt met Triflex Cryl Primer 276 voor de afsluiting van én een gegarandeerde hechting aan de ondergrond.

Om het Triflex BIS systeem, Aquapanel variant 1 volledig weersbestendig af te dichten en te beschermen, is het Triflex BTS-P systeem er bovenop geplaatst. Dit systeem wordt vloeibaar aangebracht, zodat details naadloos en duurzaam worden afgedicht. Zo hebben vocht, dioxide en chemicaliën geen schijn van kans om door te dringen. Om het uiterlijk van de oppervlakten te laten aansluiten bij de esthetiek van het Kurhaus, is het systeem toegepast in fijn kwartszand met de kleurvariatie zwart 1400. Het systeem is in meerdere lagen aangebracht. De eerste laag bestaat uit de Triflex Primer. Daaroverheen komt een afdichtingsmembraan voorzien van Triflex Speciaalvlies. Laag 3 is een zelfnivellerende hoog mechanisch belastbare slijtlaag en de laatste laag wordt gevormd door Triflex Cryl Finish: een slijtvaste UV-bestendige finish die de chemische en mechanische bescherming verhoogt.

Een deel van de galerij is compleet gesloopt en opnieuw opgebouwd. Tijd om een vervangend systeem te selecteren.

vloer balkon of galerij Kurhaus
Het resultaat
1/4
vloer balkon of galerij Kurhaus
Het resultaat
2/4
vloer balkon of galerij Kurhaus
Het resultaat
3/4
vloer balkon of galerij Kurhaus
Het resultaat
4/4

Extra maatregelen

Omdat het om een groot hotel ging waarvan de kamers goed bereikbaar moesten blijven, was de periode om de werkzaamheden uit te voeren kort. Dat was geen enkel probleem: de systemen van Triflex zijn namelijk koud aan te brengen en harden snel uit. De te vernieuwen balkons en galerijen waren op verschillende locaties van het hotel te vinden. De aan- en afvoer van materialen moest daardoor goed gecoördineerd worden. Alle betrokken partijen hebben hun steentje bijgedragen aan een efficiënt en goedgeorganiseerd proces. De afscheidingsschotten tussen de hotelkamers zijn tijdelijk opgeslagen, zodat ze na de werkzaamheden weer teruggeplaatst konden worden.

Casestudy

Gerelateerde referenties