?
05.02.2019

Wegmarkeringen, meer dan alleen witte verf!

Dagelijks wordt er veel gebruikgemaakt van het wegennet. Om de veiligheid te waarborgen van iedere weggebruiker zijn wegmarkeringen een essentieel onderdeel. Want stelt u zich eens voor: wegen zonder markeringen. Dat zou veel chaos veroorzaken! 

Wegmarkering close-up triflex
1/3
lijnen wegdek triflex
2/3
wegdek belijnen triflex
3/3

Pas wanneer de belijningen niet meer zichtbaar zijn lijkt het pas op te vallen hoe vanzelfsprekend ze zijn. Dit komt dan vooral naar voren als de omstandigheden niet optimaal meer zijn. Veel automobilisten zullen overdag geen problemen ervaren, maar wanneer het donker is en het heeft geregend ontstaat er wel een probleem. Naast de zichtbaarheid van de markeringen is de kwaliteit van het wegenoppervlak ook van essentieel belang als het gaat om verkeersveiligheid. 


De juiste materialen voor elke situatie 

De zware belasting van het wegennet neemt steeds meer toe, te denken aan steeds zwaardere transporten en het toenemende vracht- en personenvervoer. De eisen aan markeringsmaterialen worden hierdoor steeds hoger. Of het nu gaat om gemeentelijke wegen, snelwegen, fietspaden of parkeerplaatsen, het is vrij eenvoudig om aan de eisen te voldoen wanneer u de juiste markeringsmaterialen toepast.


Koud- en sprayplast

Bij projecten in Nederland komt het met regelmaat voor dat wegmarkeringen worden uitgevoerd met thermoplasten.  Naast thermoplasten zijn er nog andere materialen. Triflex biedt speciaal voor wegen diverse duurzame markeringsproducten aan op basis van koudplasten (PMMA). Deze koudplastsystemen hechten aan vrijwel iedere ondergrond en zijn ten opzichte van thermoplastsystemen en wegenverf veel minder onderhevig aan slijtage. Daarnaast is koudplasten beter zichtbaar onder alle omstandigheden, is het stroef genoeg en gaat het langer mee. Een voordeel van koudplast in tegenstelling tot thermoplast is, zoals de naam het al zegt, dat het koud wordt aangebracht en er verder geen warmte aan te pas komt. Koudplasten is daardoor een stuk milieuvriendelijker en stoot op deze manier veel minder CO2 uit. Dit maakt de koudplasten zeer duurzaam en biedt tegelijkertijd ook een hoge functionaliteit. De lange levensduur is tegelijkertijd ook erg wenselijk, gezien de toenemende verkeersdrukte. Want, bij meer verkeer en lange files wordt er meer gevraagd van de wegmarkeringen, zowel in performance als in zichtbaarheid. Dit bevordert dus de mobiliteit. 


Naast koudplast is het ook mogelijk een verspuitbare tweecomponentensysteem toe te passen (sprayplast). Het unieke aan de sprayplast is dat het, ondanks de dunne laag, ook verkrijgbaar is als een Type II markering. Deze Type II markering wordt mogelijk door het instrooien van speciale glasparels. Dit is nog niet eerder geëvenaard. Ook de koudplast is te verkrijgen als Type II markering, ondanks de vlakke streep. Evenals de sprayplast wordt hier een speciale parel toegepast. Deze grote parels steken als het ware boven de waterfilm uit. Dit zorgt ervoor dat de Type II markering de zichtbaarheid bevordert bij donkere en natte omstandigheden. Daarnaast is er ook een variant die in agglomeraten wordt aangebracht. Hierbij zorgt de verhoging voor de waterafvoer. Uit veiligheidsgronden schrijven wegbeheerders steeds vaker de Type II markeringen voor. 


Wegmarkeringen met keurmerk

Tot voor kort was alleen het KOMO-keurmerk een vereiste als het gaat om wegmarkeringen. De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat het CE-markering gelijkwaardig is aan het KOMO-certificatie. Wanneer markeringsmaterialen het CE-keurmerk bevatten geeft dat aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast kunnen bedrijven met het kwaliteitswaarborg CE-markering zowel in het binnen- als buitenland hoogwaardige markeringsoplossingen bieden.


Veiligheid en zichtbaarheid

Dat wegmarkeringen verder gaan dan ‘wat witte verf op straat’ is inmiddels geen nieuws meer. Wegen worden veilig door een combinatie van opvallende belijning en de juiste antislipwaarde. Weer of geen weer, dag of nacht, met de juiste koud- en sprayplastsystemen wordt de hoge verkeersveiligheid gewaarborgd bij nagenoeg alle omstandigheden. 

 

Lees meer over wegmarkeringen

Informatie

Meer weten over wegmarkeringen? Download dan de brochure 'Houvast op de weg' of neem vrijblijvend contact met ons op via +31 38 460 2050 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.