21.01.2020

Spreken met kleur

Kleur is vaak het eerste wat u ziet. Het is opgebouwd uit licht. Iedere kleur met zijn eigen golflengte, energie en frequentie. Een effectief middel om in te zetten wanneer woorden ontbreken. Kleuren stellen u in staat om iets te vertellen over de eigenschappen van een object en haar omgeving. Ze roepen een bepaalde gedachte of associatie op. Door een klein kleurverschil kan een gebouw een totaal andere uitstraling krijgen. Kleuren laten het gebouw spreken.

fietsenstalling nieuwe kleur
Coffee & Bikes op de campus van de TU Delft, een groene verblijfsplek met koffiebar, fietswerkplaats en tweelaagse stalling.
1/4
P&R Beverwaard met Triflex
Het parkeerdak van de P&R Beverwaard in Rotterdam is voorzien van een nieuwe vloer waarop routing, markeringen en voetgangersuggestiestroken in duidelijke kleuren zijn aangebracht.
2/4
architecten gebouw triflex
Het Hans Otto Theater is met de kenmerkende rode schalen een iconisch beeld in Potsdam.
3/4
kleurrijk balkon door Triflex
‘Rhythm of a Russian Dance’ van Theo van Doesb urg nagebootst op een dakterras in
Rockanje.
4/4

Door de combinatie van verschillende kleuren en pictogrammen op vloeren en wanden krijgt een parkeergarage een eigen identiteit. Kleurgebruik zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer de vluchtroute een andere kleur heeft dan de reguliere route. Kleurige en duidelijk zichtbare markeringen sturen het verkeer op de juiste manier de parkeergarage in, maar ook weer uit. Zo ook bij de P&R Beverwaard die boven de RET-tramremise is gelegen. Bij de renovatie is het parkeerdak voorzien van een nieuwe vloer en zijn onder andere de routing, markeringen en voetgangersuggestiestroken in een opvallende kleur aangebracht. De kleurrijke parkeergelegenheid is hierdoor niet alleen sfeervol, maar met de duidelijke belijning komt het ook de veiligheid ten goede.

'Uit diverse studies blijkt dat het gebruik van kleur ervoor zorgt dat mensen informatie beter onthouden. Zo kunnen kleuren de bezoekers van een parkeergarage bijvoorbeeld helpen herinneren waar zij hun auto hebben geparkeerd en draagt het bij aan de veiligheid.'

Een met de omgeving

Door de komst van een nieuw onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft, het Teaching Lab en ontwikkelingen binnen de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO), ontstond de behoefte aan meer parkeercapaciteit voor fietsen. Uit deze behoefte is Coffee and Bikes gerealiseerd: een aantrekkelijke verblijfsplek met een koffiebar, werkplaats voor fietsen en een tweelaagse fietsenstalling. Het resultaat is een opvallende bleekgroene vloer wat goed aansluit bij het ontwerp van het gebouw en de groene omgeving van de campus. De waterdichte afdichting is UV-bestendig, waardoor de deklaag zijn kleur behoudt. Daarnaast bevat het een antislipafwerking, wat bijdraagt aan de veiligheid van de studenten.

Expressief rood

Het architectonische meesterwerk in Potsdam vlak bij Berlijn, het Hans Otto Theater, kenmerkt zich door zijn drie vuurrode, boven elkaar gelegen, gewelfde schaalvormige dakdelen. Het gebouw, dat is vernoemd naar de Duitse acteur Hans Otto, is volledig geïntegreerd in de bestaande structuur van de voormalige kazerne Schiffbauergasse. De uitgesproken kleur vormt het verbindende element tussen de relatief eenvoudige oudbouw en expressieve nieuwbouw.

Het theater schittert op indrukwekkende wijze aan de oever van het diepe naastgelegen meer, de Havel. Ook binnen, in de theaterzaal, bepalen de betonnen rode schalen het totaalbeeld. De grote ramen van het gebouw zorgen voor een levendige sfeer en zorgen ervoor dat het daglicht overal kan komen. Bezoekers van het Hans Otto Theater worden binnen op elegante wijze begeleid door het dominante rood en zwart. De architectuur, waarbij de schalen kenmerkend zijn, vormt een iconisch beeld in Potsdam. Een aangename culturele ontmoetingsplaats die zorgt voor de juiste interactie met het omliggende landschap.

Creatieve vloeren

Balkons, terrassen en entreegebieden zijn een verlengstuk van de leefomgeving. Kleur en decoratie spelen een grote rol bij de afwerking. Ze brengen sfeer, geven karakter en benadrukken de architectuur van een gebouw. Een tegelmotief, patroon, logo of persoonlijke tekst. Het kan allemaal. Een particulier in Rockanje koos ervoor om het kunstwerk ‘Rhythm of a Russian Dance’ van Theo van Doesburg na te bootsen op zijn dakterras. Een uniek en opvallend resultaat!

Eindeloos combineren met Triflex

Triflex is een vloeibare kunststof voor onder andere vloeren, afdichtingssystemen en markeringen. Bij het bouwen, renoveren of transformeren biedt de vloeibare kunststof ongekende ontwerpvrijheid, want het is in iedere kleur te mengen. Hiermee valt precies de uitstraling of beleving te creëren die u wenst. De 52 beschikbare kleuren zijn speciale Triflex kleuren, maar in principe zijn alle RAL-kleuren te maken en andere kleuren (NCS/Pantone) op aanvraag. Laat uw fantasie dus de vrije loop!

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.