28.07.2021

Project over de grens | Renovatie fontein Ambiorixsquare

Te midden van de Squarewijk in het noordoosten van Brussel, vind je Ambiorixsquare. Een op Franse tuinen geïnspireerd park waarin rechte paden en strakke bogen de geometrische vakken aflijnen. Het park wordt omringd door prachtige gebouwen die stuk voor stuk het product zijn van twee van de boeiendste architecturale stromingen uit de geschiedenis: het Neoclassicisme en de Art Nouveau. Een prachtige setting om een project uit te voeren, dachten wij zo. 

1/1

Verouderde afdichting
In Ambiorixsquare staan een aantal fonteinen. Stad Brussel opperde enige tijd geleden voor een restauratie van de meest oostelijk gelegen vijver. De oude afdichting hechtte niet langer op de ondergrond, waardoor er waterverlies geleden werd. Een grondige renovatie was dus niet te vermijden. Onze hoofdstad nam erkend Triflex applicateur Monument Renovation Technics nv (MRT) onder de arm voor het project en samen met Business Development Manager Philippe Valdivieso (Triflex) werd de meest geschikte oplossing uitgezocht.

Om tot die oplossing te komen, werden er eerst hechttesten uitgevoerd op de bestaande afdichting. Toen daaruit bleek dat deze niet langer voldeed, werd het oude afdichtingsmateriaal zowel van het vloerveld als de opstanden verwijderd. Op de blootgelegde ondergrond bleek een sterke scheurontwikkeling plaatsgevonden te hebben. Dit probleem werd aangepakt door het opschuren van het beton en het herstellen van de scheuren. Bij zulke herstelling wordt een extra membraan geplaatst over elke scheur, wat inhoudt dat en bovenop een laag Triflex, een laag vlies wordt aangebracht die op zijn beurt nog een extra laag Triflex over zich heen krijgt. Op die manier komt er een extra scheuroverbruggende strook over elke oude beschadiging.

Extra bescherming
Na het voorbereidende werk, kon de uiteindelijke afdichting aangebracht worden.
Voor het afdichten van de opstanden werd gekozen voor een hoogwaardig, vloeibaar en scheuroverbruggend afdichtingssysteem. Op de vloerplaat brachten de verwerkers een volledig gewapend en naadloos membraan aan, speciaal ontwikkeld voor fonteinen, is ietwat dikker en biedt op deze manier nog meer bescherming. Geen overbodige luxe voor een element dat dag in, dag uit lijdt onder de invloed van water.

In het midden van de fontein bevindt zich een berg kleine rotsblokken, die de basis vormt voor de eigenlijke fontein. Door de grilligheid van deze vorm, zou het aanbrengen van een vlies onmogelijk geweest zijn. Dat hoefde echter geen probleem te zijn. Het tweecomponenten vezelversterkte afdichtinghars is namelijk voorzien van vezels in de coating zelf. Dit tweelaags systeem is daarom uiterst geschikt voor dit soort toepassingen. 

Tot slot werd er een afwerkingslaag aangebracht in een kleur die aansloot bij de wensen van de opdrachtgever. Binnenkort zal er, bij wijze van bijkomende mechanische bescherming, nog een laagje beton toegevoegd worden aan het vloerveld en dan zal de fontein weer in al z’n glorie kunnen schitteren in Ambiorixsquare. 

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of laat een bericht achter via het contactformulier. We helpen u graag verder.

VIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN