13.09.2017

Onveilige situaties op balkons en galerijen voorkomen

Balkons en galerijen van flatgebouwen zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest. In Nederland zijn er zelfs honderden gesloten omdat de constructie van de vloeren dusdanig verzwakt was, waardoor instortingsgevaar dreigde.

Missing media-item.
BTS-P systeem

Kritische plekken

Doorgestorte galerij- en balkonvloeren zijn altijd kritische plekken. Maar met name bij vloeren uit de bouwperiode 1955 tot 1970, die vastzitten aan de binnenvloeren van woningen, zijn problemen mogelijk. Deze zijn soms te licht gewapend of de wel aanwezige wapening ligt te laag. Ook kunnen ze zijn aangetast door corrosie, chloriden geïnitieerd, wat verzwakking veroorzaakt.

CUR-248

Minister Blok heeft om die reden, met een wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2012, een onderzoeksverplichting ingesteld voor uitkragende galerijvloeren. Gebouweigenaren zijn daarmee verplicht gesteld om galerijflats uit de genoemde bouwperiode grondig te inspecteren. Alle controles moesten voor 1 juli 2017 zijn uitgevoerd volgens het inspectieprotocol CUR-248 ‘Constructieve veiligheid van uitkragende galerijplaten’. 

Niet verplicht, wel verstandig

Deze onderzoeksverplichting geldt niet voor uitkragende balkonvloeren, galerijen die gedragen worden door consoles en ook niet voor laagbouw. Dat neemt niet weg dat ook voor dergelijke constructies een onderzoek wel verstandig is. 

Maatregelen

Wanneer onderzoek heeft uitgewezen dat de constructie inderdaad onvoldoende veilig is, dan moet de eigenaar maatregelen nemen om alsnog te voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. Maar welke maatregelen zijn er te nemen?

Triflex BTS-P

Triflex biedt hiervoor het Triflex BTS-P systeem. Met dit volledig gewapende afdichtingssysteem worden balkons en galerijen naadloos afgedicht en goed beschermd tegen belasting en jarenlange weersinvloeden. Het systeem vangt werking van grotere oppervlakken flexibel op, en voegen en dilataties worden geheel geïntegreerd. Daarnaast heeft het systeem een snelle uitharding waardoor weersinvloeden nauwelijks invloed hebben op de applicatie. De levensduur wordt van de constructie wordt hiermee aanzienlijk verlengd, en onveilige situaties op galerij- en balkonvloeren kunnen hiermee in veel gevallen worden voorkomen.

Lees meer over het Triflex BTS-P systeem

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het Triflex BTS-P systeem of wilt u vrijblijvend advies? Neem contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een mail naar: info@triflex.nl.