?
06.09.2017

Gladde galerijen | Aandachtspunt in de bouwwereld

In Nederland gebeuren jaarlijks ongeveer 23.000 ongelukken in en om het huis doordat mensen uitglijden. In de bouwwereld vormen galerijen in combinatie met gladheid een aandachtspunt. Niet alleen bij verouderde gebouwen, maar ook nieuwe prefabgalerijen zijn regelmatig nog te glad. Multi Protect Nederland, erkend Triflex applicateur, legt jaarlijks honderden meters antislipcoating aan op dergelijke galerijen.

gladde galerijen met triflex

“Als er een goed motief in de betonplaten zit, is er niet veel aan de hand. Toch worden ook motieven wel als te glad ervaren. Met name bij seniorencomplexen. Wij halen de motieven weg, en voorzien de ondergrond van een antisliplaag,” vertelt Dirkjan Poortman, directeur van Multi Protect Nederland. Zijn aannemersbedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van kunststofharsen, o.a. voor het beschermen en/of antislip maken van (beton)constructies. MPN werkt nauw samen met Triflex. Triflex levert afdichtingsystemen van vloeibare kunststoffen en adviseert opdrachtgevers over de juiste coating, waarna Multi Protect Nederland de coating aanbrengt.

Geen schoonmaak

Als het om gladheid gaat, helpt het niet dat prefab elementen ansich al glad zijn door de aangebrachte curing compound. Tel hierbij gladmakers als regenval, aantasting door dooizouten en mos- en algengroei op en er ontstaat een gevaarlijke combinatie. Volgens Poortman is niet schoonmaken de oorzaak van gladheid op galerijen. “Door weersinvloeden wordt de vloer iets poreus. Hierdoor krijgt vuil meer gelegenheid om aan de vloer te hechten, waardoor deze glad wordt. Als je het netjes blijft schoonmaken, wordt de vloer in de loop der tijd wel poreus, maar niet glad. Bij het ontwerp kiezen ze vanwege bezuinigingen vaak voor een onderhoudsvriendelijke vloer, die niet vaak schoongemaakt hoeft te worden. Dat is vaak een gladde vloer. En als die groen wordt van het vuil, en toch al van zichzelf glad was…”

Schuifelen met de voeten

Poortman ziet het probleem regelmatig bij ouderencomplexen. “Opdrachtgevers denken vaak niet na over gevolgen als gladheid. Ik heb wel eens meegemaakt dat we bij het aanbrengen van een kunststofvloer zonder antislipafwerking in een ouderencomplex bij voorbaat al waarschuwden voor de gladheid. Maar nee, ouderen schuifelen toch met de voeten, werd er gezegd. Helaas moesten we een jaar later toch terugkomen om een antislipcoating aan te brengen. Er waren al twee ongelukken gebeurd.” Een antislipcoating moet dus altijd, vindt Poortman. “Je kunt bijvoorbeeld een Triflex systeem nemen dat ingestrooid is met kwartszand of chips.”

Je kunt door met je werk

Het liefst werkt Multi Protect Nederland met sneluithardende materialen op basis van polymethylmethacrylaat (PMMA), zoals die van Triflex. “Je kunt door met je werk, omdat de vloer snel beloopbaar is, wat minder overlast geeft voor de mensen in de omgeving. Daarnaast zijn de systemen van Triflex scheuroverbruggend, kun je een mooie visuele afwerking geven en een lange levensduur garanderen.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de producten van Triflex of wilt u vrijblijvend advies? Neem contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een mail naar: info@triflex.nl.