26.03.2018

Futuristische paraplu op Utrecht Centraal afgewerkt met Triflex ProDetail

Op dit moment wordt er gewerkt om de gigantische, futuristische paraplu, die het nieuwe Utrechtse stationsplein siert, af te werken met Triflex ProDetail. Alle opstanden, randen, bouten en moeren worden voorzien van een waterdichte en beschermende afwerking die meer dan 25 jaar meegaat.

paraplu triflex

Droge oversteek tussen station en binnenstad

Deze zomer moet de enorme paraplu, ook wel ‘Bollendak of Iconisch Dakvlak’ genoemd, gereed zijn voor Utrechters en bezoekers van de stad die vanaf het station naar de binnenstad lopen. Het zorgt voor een droge oversteek tussen het ‘nieuwe’ Hoog Catharijne en het bus- en treinstation. Meer dan 22 meter hoog is het bouwwerk boven het plein, en om de schaal aan te geven: er waren alleen al zestig vrachtwagens nodig om de benodigdheden voor de bouwsteiger aan te leveren. Deze meet 70.000 kubieke meter en is nodig voor de bouw, en wordt uiteraard na de oplevering weer verwijderd.

‘CU2030’

De bouw maakt onderdeel uit van de transformatie die het Utrechtse stationsgebied op dit moment ondergaat onder de naam: ‘CU2030’. Dit grootschalige project moet gereed zijn, zoals de naam al doet vermoeden, in het jaar 2030. Vanaf deze zomer is de paraplu al in vol ornaat te bewonderen, die bestaat uit een stalen dakframe dat rust op 7 stalen kolommen waarin diverse grote lichtkoepels worden geplaatst. Het stalen dak is bedekt met een PVC dakbedekking en voor de afwerking van alle opstanden, randen en detailleringen is gekozen voor Triflex ProDetail. Dat dicht de onderdelen van de futuristische paraplu uitstekend af.  

300 strekkende meter ProDetail

De werkzaamheden die JL Kunststoffen uitvoert, het aanbrengen van in totaal 300 strekkende meter ProDetail, nemen ongeveer 3 weken in beslag, afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoewel Triflex ProDetail koud verwerkbaar is, moet het wel droog buiten zijn voor de juiste wijze van applicatie. Aan het begin was de door ZND Dakbedekkingen aangebrachte nieuwe PVC dakbedekking voorzien van loopplanken waardoor de dakwerkzaamheden veilig uitgevoerd konden worden. De openingen waar later de lichtkoepels in aangebracht worden, waren beveiligd met netten zodat er geen doorvalgevaar kon ontstaan. Nu de koepels stuk voor stuk geplaatst worden, zijn deze netten verwijderd en moet iedereen die op het dak aan het werk is aangelijnd zijn. 2 werknemers van JL Kunststoffen zijn gedurende deze weken fulltime aan de slag.

Naadloos afgewerkt voor jaren

Wanneer alle werkzaamheden in de zomer achter de rug zijn, is de futuristische paraplu door iedereen te bewonderen. En de randen, opstanden en detailleringen zijn in ieder geval dankzij Triflex ProDetail en de specialistische applicatie van JL Kunststoffen, gegradeerd waterdicht en naadloos afgewerkt voor de komende jaren!

Triflex’ daksystemen

Of het nu gaat om complexe constructies, gedetailleerde eisen, bouten, moeren of andere technische uitdagingen, zo wordt duurzaam afgerekend lekkage en kostbare waterschade. Triflex’ daksystemen geven ieder dakdetail een ondoordringbare afdichting, daarom weten opdrachtgevers ons al ruim al 40 jaar te vinden als het gaat om efficiënte afdichtingsoplossingen. Zo rekent u duurzaam af met lekkage en kostbare waterschade.

Meer weten?

Mocht u meer willen weten over de werkzaamheden die uitgevoerd zijn door JL Kunststoffen in Utrecht, of over de daksystemen van Triflex? Of wanneer u graag vrijblijvend advies wilt, neem dan uiteraard gerust contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een email naar: info@triflex.nl. 

Gerelateerd nieuws