?
28.09.2021

De voordelen van recreatieve daken

Een dak biedt heel veel mogelijkheden, maar die hoeven niet altijd praktisch te zijn. Een dak kan ook gewoon ‘leuk’ zijn om op te verblijven. Een rood dak, oftewel een gebruiksdak biedt ruimte voor recreatie. Te denken aan een terras, een sportveld of een zwembad. Ideaal voor het efficiënt en effectief benutten van het leefoppervlak in een drukke stad.

Niet alleen is een rood dak een uitbreiding van uw leef- en/of werkruimte, de onverwachte locatie en het uitzicht maken het ook tot een bijzondere beleving. Een recreatieve ruimte op het dak kan tevens verhuurd worden aan derden, dat biedt u interessante zakelijke mogelijkheden. Een rood dak is toegankelijk voor mensen, dus in combinatie met groen kunt u er bijvoorbeeld zelfs groenten en fruit op kweken. Dit is beter voor het milieu én goedkoper door het besparen op transport(kosten).

Bescherm met een afdichtingssysteem
Om lekkage te voorkomen, worden er hoge eisen gesteld aan de afdichting van een gebruiksdak. Het dak moet beschermd worden tegen mogelijke beschadigingen. Voor een rood dak is altijd een dakbedekking nodig waarbij een volledig verkleefde methode wordt toegepast. Dit vermindert het risico op lekkage aanzienlijk. De toplaag van het systeem moet hydrolysebestendig zijn. Ook is het van belang dat de afdichting wortelvast is, want de wortels van de beplanting mogen natuurlijk nooit door de afdichting groeien. Dit kan met een Triflex-afdichting op basis van vloeibare kunststoffen, zoals PMMA. Met de volledig verkleefde methode ontstaat een naadloos oppervlak en is het dak helemaal waterdicht. De onderconstructie wordt onderdeel van de dakbedekking. Mocht er dan onverhoopt toch een calamiteit of inwateringsput ontstaan, dan is het lek tenminste te lokaliseren. Een ander belangrijk voordeel van PMMA is dat het vloeibaar wordt aangebracht, zonder verhitting, gevlamlast of met hete lucht. Het is snel belastbaar en beloopbaar en het is ongevoelig voor UV-straling en andere weersinvloeden.

Duurzaam door goed onderhoud
U wilt natuurlijk wel lang genieten van uw gekleurde dak. Duurzaamheid gaat altijd samen met goed onderhoud, een voorwaarde voor langdurig resultaat! Omdat daken blootstaan aan het weer en andere invloeden, moeten ze structureel (preventief) worden gecontroleerd. Platte daken en goten moeten tenminste twee keer per jaar geïnspecteerd worden om eventuele gebreken, beschadigingen of extreme vervuiling op tijd te verhelpen. Van daken die sterk vervuilen, is het nodig de afvoeren, goten en gootzones meerdere keren per jaar te reinigen. De meest geschikte periode hiervoor is na de winter. Ook het dakoppervlak en de hemelwaterafvoeren hebben stelselmatige reiniging nodig. Inspecties en reiniging kunnen lekkages voorkomen en kwetsbare plekken op tijd beschermen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden  of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. We helpen u graag verder.

VRIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN