05.02.2021

Dak rioolgemaal Beveland betrouwbaar beschermd en volledig waterdicht

Schoon oppervlaktewater met de juiste balans qua (voeding)stoffen en ecologie is onmisbaar voor de volksgezondheid. Het Hoogreemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werkt elke dag aan de bescherming van het land tegen wateroverlast, watertekort, zorgt voor schoon en gezond oppervlaktewater en voor veilige (vaar)wegen. Dit doen zij in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal: Hollands Noorderkwartier.

1/2
2/2

De zuiveringsinstallaties van HHNK reinigen het water dat huishoudens en bedrijven lozen op het leidingnet, welke uiteindelijk via de rioleringsbuizen en persleidingen naar de zuiveringstanks worden getransporteerd. Rioolgemaal Beveland is onderdeel van dit rioleringsstelsel. Na enige tijd ontstond er op het dak van dit rioolgemaal een hevige lekkage tussen de onderliggende plaatnaden. Om inwatering in de toekomst te voorkomen, diende er dus een duurzaam en ijzersterk systeem te worden aangebracht.

Visuele inspectie
Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) was de aangewezen applicateur voor dit uitdagende project. De verwerkers hebben eerdere projecten verricht voor het HHNK en hebben kennis van het proces en de eisen die worden gesteld vanuit het waterschap met betrekking tot veilig werken. Alvorens het proces van start kon gaan, verrichtte TSA in samenwerking Ivo Poldervaart (opdrachtgever rioolgemaal Beveland) een visuele inspectie. De verontreinigingen, zoals de cementhuid, oliën, algen, stof en vet, die een goede hechting van het aan te brengen systeem verhinderen, werden verwijderd. 

Een doordachte oplossing
Bij het bedenken van een passende oplossingen diende TSA rekening te houden met een aantal gestelde eisen. Het dak moest gegarandeerd waterdicht worden, het hele oppervlak betrouwbaar beschermd tegen externe invloeden én het werkproces diende veilig en volgens de richtlijnen uitgevoerd te worden. Tevens was het cruciaal dat het dak onderhoudsvrij werd en het aanzicht niet zou veranderen. Ivo Poldervaart aan het woord: ‘We stonden voor een belangrijke keuze: of een geheel nieuw dak óf een ander soort dakbedekking. We hebben uiteindelijk gekozen voor het tweede. Boven op het dak zit namelijk een inspectieluik met opstaande randen en om dat goed dicht te krijgen is bitumen aanbrengen een lastige oplossing. Daarom kozen wij voor de vloeibare en flexibele oplossing van Triflex.’ 

Er is uiteindelijk gekozen voor een hoogwaardig, vloeibaar en scheuroverbruggend systeem dat elke technische uitdaging aan kan en omsluit elk dakdetail duurzaam. Mede dankzij het Triflex Speciaalvlies worden hoeken, opstanden en andere kritische details naadloos en gesloten afgedicht. Van een groot oppervlak zonder bijzondere complicaties tot een klein, hooggelegen dak met uitgesproken details. Al deze daken hebben één overeenkomst: ze moeten waterdicht zijn. Het membraan wordt vloeibaar aangebracht en voorzien van een speciaal wapeningsvlies. De volledige hechting aan de ondergrond voorkomt bij een mechanische beschadiging dat vocht onder de complete afdichting kan dringen. 

Vakmanschap tot in detail
Het gewenste resultaat is behaald. ‘Wij zijn absoluut tevreden. Triflex had een ontzettend slimme oplossing voor de bestaande situatie, vanwege de lastige hoeken en opstanden op het dak. Het metalen dak was in relatief slechte staat. Daar waar je normaal gesproken het dak zou moeten vervangen, kon er met deze oplossing gewoon overheen gewerkt worden. Het product was nauwkeurig aangebracht. Over de houdbaarheid kunnen wij momenteel nog niets zeggen, dit weten wij pas na een aantal jaren’, vertelt Ivo Poldervaart tot slot. 

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of laat een bericht achter via het contactformulier. We helpen u graag verder.

VRIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN