?
30.10.2017

Betonrenovatie 'oude' verkeerstoren Schiphol-Oost afgerond

De ‘oude’ en 4e verkeerstoren van Schiphol werd al in 1952 in gebruik genomen. Slechts 15 jaar heeft hij daadwerkelijk dienst gedaan als werkruimte voor de verkeersleiding, en in die tijd werden er gemiddeld 325 passagiers verwerkt, verdeeld onder 6 tot 10 vluchten per dag. Ter vergelijking zijn dat tegenwoordig ongeveer 1124 vluchten per 24 uur! De toren dient dan inmiddels ook een ander doel. 

Sloop voorkomen

In 1998 werd de toren met sloop bedreigd om plaats te maken voor een nieuwe start -en landingsbaan op Schiphol-Oost. Om dit te voorkomen werd er destijds door lokale bedrijven ruim 8 miljoen gulden opgehaald. Hiermee kon de toren, met een gewicht van 300.000 kilo, 30 meter verderop worden verplaatst. Daar werd hij op een nieuw gegraven kelder van 200 vierkante meter gezet en vervolgens geheel gerenoveerd. Op de verschillende etages van de verkeerstoren werden restaurants ingericht. De toren toonde een prachtig uitzicht over de landingsbanen van de vrachtvliegtuigen.

Doorstart horeca

In mei 2003 vroeg de exploitant van het restaurant echter faillissement aan wegens tegenvallende omzet en bezoekersaantallen. Hierna stond de toren anderhalf jaar leeg en zijn diverse plannen voor een nieuwe doorstart mislukt. Na een veiling werd in 2007 de toren weer in gebruik genomen. Wederom door horeca, Chinees Oriëntaals restaurant ‘Boeddha Oude Toren’ nam er zijn plaats in.

Restaurant Wings en Flight Simulator Training

Maar ook dit restaurant was geen lang leven beschoren en sloot haar deuren in 2009. Op 1 juli 2009 opende vervolgens ‘Wings, food & drinks’ er haar deuren. Dit eetcafé, dat hier nog steeds te vinden is, biedt ruimte voor ontbijt, lunch of een borrel. Op de verdiepingen van de toren kunnen vergaderingen, trainingen of feesten worden georganiseerd. En sinds februari 2013 is ook de Flight Simulator Training (FST) gevestigd boven het restaurant. Hier worden trainingen gegeven aan in opleiding zijnde piloten.

Reiniging en preparatie oude beton

Sinds de renovatie in 1998 was het beton van de oude toren niet meer onder handen genomen. Het was dermate geërodeerd dat het ook dringend toe was aan een grondige opknapbeurt. Verantwoordelijk gebouwbeheerder Sodexo heeft aan aannemer Hemink Groep BV gevraagd om het beton te herstellen en te prepareren voor de komende jaren. Voor de praktische uitvoering hiervan is Neston Betonconservering BV uit Nunspeet door Hemink Groep BV gevraagd. Door hen is eerst het oude beton van de toren grondig gereinigd en geschuurd. Hierbij zijn ook de putten en hemelwaterafvoeren vervangen. Daarmee was de ondergrond gereed gemaakt voor het aanbrengen van het gekozen Triflex BTS-P systeem.

Triflex BTS-P systeem

De keuze voor dit duurzame en volledig gewapende Triflex afdichtingsysteem was volgens projectleider Thomas Koers van Neston Betonconservering BV snel gemaakt. “Het systeem is namelijk specifiek ontwikkeld om de constructieve werking van de ondergrond op te vangen, welke bij grotere en langere oppervlakken, zoals de oude verkeerstoren, kan optreden. Schijnvoegen en constructieve dilataties worden hierbij naadloos in het geheel geïntegreerd,” legt Koers uit. Dankzij het Triflex BTS-P systeem zal het beton er weer als nieuw uitzien en wordt de levensduur van de gehele verkeerstoren aanzienlijk verlengd. Thomas Koers vervolgt: “Daarnaast heeft het Triflex BTS-P systeem slechts een korte uithardingsperiode. Om die reden konden we snel de volgende lagen aanbrengen en kon de klus in korte tijd worden geklaard.” In totaal zijn er 3 mannen van Neston tweeënhalve week aan het werk geweest op de oude toren, daaronder vallen ook het reinigen en het voorbereiden van de ondergrond. Vervolgens is het Triflex BTS-P systeem aangebracht en daarmee is het beton van de toren weer gerestaureerd en goed beschermd voor de komende 25 jaar.

Lees meer over het Triflex BTS-P systeem

Meer weten?

Naast het Triflex BTS-P systeem biedt Triflex veel meer producten en systemen die uiteenlopende ondergronden beschermen, afdichten en comfortabeler maken. Wilt u hierover meer weten of wilt u vrijblijvend advies? Neem dan uiteraard gerust contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een email naar: info@triflex.nl.