22.10.2020

Authentieke muziektent Harderwijk voorzien van duurzame vloer

In het Plantagepark in Harderwijk is een gloednieuwe muziektent gebouwd. Een verrijkend podium voor de stad, waar men bijeen kan komen om te ontspannen, naar muziek te luisteren of optredens te geven. De cirkelvormige koepel is een ontwerp van de Arnhemse architect Fred Kapelle. Met respect voor de historie is de authentieke uitstraling in zijn geheel behouden gebleven. 

1/1

Kapelle is twee jaar bezig geweest met het ontwerp en maakte diverse kunstzinnige concepten. Echter, Gemeente Harderwijk gaf de voorkeur aan een klassieke uitstraling, gebaseerd op de oude muziektent. In het verleden stond er in dezelfde omgeving namelijk ook een houten muziekkoepel. Deze muziekkoepel is rond 1990 gesloopt, omdat het in zeer slechte staat verkeerde. Het uiteindelijke ontwerp is een open constructie geworden, met stalen zwarte zuilen en een zinken dak. De goudkleurige vlakken in het plafond lopen schuin af naar beneden, naar een punt in het midden. Het goud weerkaatst de verlichting in het plafond.


Het proces
Op den duur kwamen de plannen voor het realiseren van een nieuwe muziektent. Ondanks dat het podium overdekt is, wordt dit dag en nacht blootgesteld aan externe invloeden. Door thermische spanning kan de druklaag gaan werken en bestaat er een grote kans op scheurvorming. De vloer diende daarom naadloos afgewerkt te worden met een systeem dat de werking vanuit de ondergrond op kan vangen en tevens veilig beloopbaar is. Dagelijks gebruikte oppervlakken vragen dus om een uitgekiende combinatie van afdichten en beschermen. Naast bovengenoemde eisen moest de betonnen constructievloer ook eenvoudig te reinigen zijn.

Applicateur Kreeft mocht met de duurzame producten van Triflex deze interessante opdracht voor zijn rekening nemen. Er is uiteindelijk gekozen voor een volledig gewapend en scheuroverbruggend systeem. Deze afwerking voorkomt eventuele inwatering in de druklaag. Hiermee worden toekomstige betonschades aan de vloer voorkomen. Daarnaast zijn de toegepaste harsen bestand tegen waterbelasting en UV-straling. In een dergelijke buitensituatie kunnen deze invloeden de levensduur van een afwerking behoorlijk verkorten. De toegepaste harsen hebben hier geen last van, waardoor een lange levensduur van de afwerking verzekerd is. Doordat het systeem vloeibaar wordt aangebracht, kunnen details zoals opstanden, goten, voetplaten van heksteunen en hemelwaterafvoeren naadloos en duurzaam worden afgedicht.


Resultaat
In juli 2019 leverde de aannemer de muziektent op. Het resultaat? Dat mag er wezen! De vormentaal en klassieke uitstraling geven de koepel een eigen identiteit. De vloer van het podium is naadloos afgewerkt en volledig bestand tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast is er gezorgd voor een afwerking met voldoende antislip, waardoor de constructie veilig beloopbaar is. Architect Fred Kapelle vertelt: ‘Al met al is het een geslaagd project geworden. De opdrachtgever is zeer tevreden, evenals de culturele instellingen en bevolking van Harderwijk. Ik heb al veel positieve reacties mogen ontvangen en ben zelf ook zeer tevreden met het resultaat.’

Jeroen de Jong (Wonen en Ruimte): ‘We zijn trots op de nieuwe koepel, passend in een gerenoveerd park met veel groen en waar mensen elkaar ontmoeten. De koepel is ook een centraal punt bij evenementen in het park. Ooit stond aan de andere kant van het water, waar nu de koepel staat, een oude koepel. Dat historisch element hebben we weer teruggehaald.’

Meer weten of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of via het contactformulier. We helpen u graag verder. 

Vrijblijvend contact opnemen