?
08.11.2017

Voor ieder dak een ondoordringbare en duurzame afdichting

Daken vragen uiteraard om hoge standaards. Gedurende het jaar worden ze bloot gesteld aan het grillige Nederlandse klimaat en tal van andere externe invloeden. Een ondoordringbare waterdichte afwerking is daarom van essentieel belang. Niet alleen bij grote oppervlakken, maar ook juist bij kwetsbare complexe delen, zoals aansluitingen, hoeken en doorvoeren, is een duurzame afdichting vereist. Vloeibare kunststoffen bieden voor ieder dakoppervlak, tot aan de kleinste details, een doordachte oplossing die de dakconstructie effectief en langdurig beschermt tegen lekkage.

Vloeibare, snel uithardende en duurzame daksystemen

Kunststof daksystemen op basis van PMMA worden in meerdere lagen vloeibaar op het oppervlak aangebracht, waardoor de ondergrond direct als tweede huid wordt omsloten. Na applicatie hardt het uitermate snel uit en is het dak al beloopbaar na slechts 30 tot 45 minuten. Omdat de systemen koud verwerkbaar zijn, worden brandgevaarlijke situaties op het dak tijdens het aanbrengen uitgesloten. Daarnaast is de levensduur van de vloeibare daksystemen, bij normaal gebruik, 25 jaar (Conform ETAG 005, Klasse W3).

Maar… geen dak is natuurlijk hetzelfde. Monumentale daken, industriële daken, groendaken, daken met een uitgesproken ontwerp; allen vragen ze om een waterdichte oplossing op maat.

Monumentale daken

Zoals bijvoorbeeld bij het unieke glazen dak van het monumentale pand Het Sieraad in de Amsterdamse Baarsjes. Dat dak is voornamelijk opgebouwd uit glazen panelen en vertoonde lekkages bij de kitnaden langs de profielen waarmee de glazen delen zijn bevestigd. Om de lekkages te verhelpen werd gekozen voor een vloeibare oplossing, op basis van PMMA, waarbij de afdichting over de naden en op het glas werd aangebracht. Het verlies van lichtinval ten opzichte van het origineel is minimaal en door het verwerken middels strakke lijnen van binnenuit, is het systeem niet waarneembaar. Voor deze waterdichte afwerking werd gebruik gemaakt van Triflex ProDetail in combinatie met het Triflex Speciaalvlies. Voor de kleinere tussengedeeltes is Triflex ProFibre, een vezelversterkt systeem gebruikt. Beide vloeibare afdichtingssystemen zijn goed met elkaar te combineren en zorgen voor een duurzaam waterdicht resultaat. Het Sieraad is daarmee weer voor jaren gegarandeerd beschermd tegen waterschade via het dak.

Marktsegment hotel

Industriële daken

Door mechanische, thermische en chemische belasting hebben industriële dakoppervlakken een andere afwerking nodig. Deze daken kenmerken zich door talloze technische installaties die vaak moeilijk afdichtbare details hebben. Daarnaast is het een uitdaging om, naast een perfecte afdichting, ze dusdanig te beschermen dat het oppervlak ook bestand is tegen extreme temperatuurverschillen, lopen op het dak en blootstelling aan uiteenlopende chemicaliën. Daarbij is werken met open vuur tijdens applicatie hier verboden. Corrosie is ook bij metalen daken een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere metalen dakplaten. Hierdoor kan, meestal aan de randen, de oorspronkelijke coating onthechten waarna roestvorming ontstaat (End Lap Corrosion). Al deze uitdagingen vormen geen probleem, want of het nu gaat om RVS, koper, gecoat staal of zink, vloeibare kunststof daksystemen bieden er de juiste afdichtingsoplossing voor.

Zo ook bij het halfronde dakvlak van De Boomkwekerij in Sint Oedenrode, dat bestaat uit een stalen constructie met stalen dakbeplating. Daar zijn door middel van vloeibare kunststoffen de ontstane naden en kieren afgedicht die waren ontstaan tussen de aansluitende delen. Door een waterdicht scheuroverbruggende membraan, in de vorm van het Triflex ProDetail systeem, over de aansluitingen aan te brengen, zijn de lekkageproblemen hier eenvoudig en duurzaam opgelost. Dankzij de flexibiliteit van het systeem vangt het de bewegingen van de ondergrond op, waardoor scheurvorming overbrugd wordt. Het is getest en beproefd volgens ETAG 005, en hierbij zijn de hoogste waardes behaald. Voor extra gedetailleerde applicaties en detailaansluitingen, waar het gebruik van wapeningsvlies niet mogelijk is, biedt Triflex tevens het Triflex ProFibre systeem. Dit vezelversterkt systeem leent zich bij uitstek voor de afdichting van complexe details die in het oppervlak zijn geïntegreerd, zoals moeren, bouten en uitstekende delen. Triflex ProFibre sluit het eenvoudig, hermetisch en waterdicht af.

daken en dakdetails triflex

Groendaken

Groendaken moeten, naast waterdichtheid en hydrolyse bestendigheid, ook geheel wortelwerend zijn (FLL). Met Triflex’ vloeibare daksystemen worden deze gevraagde materiaaleigenschappen gecombineerd waardoor details, doorvoeren, veiligheidsankers, lichtkoepels en rookgasafvoeren duurzaam worden afgedicht. Het specifiek voor details geschikte Triflex ProDetail systeem is een afdichtingssysteem dat deze technische uitdaging aan kan. Kritische plekken worden ondoordringbaar afgedicht. Mede dankzij het Triflex Speciaalvlies, dat ook in voorgevormde en geperforeerde variant verkrijgbaar is, volgt het iedere vorm en zorgt het systeem voor een naadloze en duurzame afwerking.

Triflex voor nieuwbouw, renovatie en reparatie

Triflex is markleider in hoogwaardige vloeibare kunststof daksystemen voor nieuwbouw, renovatie en reparatie. In elke fase werkt Triflex graag nauw samen met de diverse betrokken partijen. Opdrachtgevers, architecten en aannemers maken om die reden graag gebruik van de kennis en ervaring die Triflex in 40 jaar heeft opgebouwd. De daksystemen van Triflex zijn toepasbaar op vrijwel iedere dakvorm en ondergrond en ze zijn zeer geschikt voor bijzondere ontwerpen en constructies. De systemen zijn daarnaast in een scala van kleurvast tinten leverbaar, ook met antislip korrels.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de oplossingen die Triflex biedt, of wilt u vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een email naar: info@triflex.nl.