?
07.03.2023

Inspiratie op het dak

Een dak als kunstobject, om op te recreëren of op te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren; de afgelopen twintig jaar heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.

Bij het ontwerpen en uitvoeren van gekleurde en multifunctionele daken komt veel kijken: een gedegen constructie, onderhoud, wet- en regelgeving, een perfecte afdichting en veiligheidsmaatregelen. Triflex helpt hier graag bij. Als partner van Nationaal DakenPlan werken we samen aan een beter gebruik van daken. Triflex denkt graag mee aan het beter gebruik van daken en biedt praktische handvatten om uw dak multifunctioneel te kunnen te maken.

Parkeerdak Westfield Mall of the Netherlands
1/5
Recreatie
2/5
Rooftop Walk Rotterdam
3/5
Speeltuin op een parkeergarge in Kopenhagen (Konditaget Lüders)
4/5
Skiën op een energiecentrale (Copenhill)
5/5

Dak inspiratie

Daken spelen door de verdichting van steden steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven van stadbewoners. In onze zoektocht naar meer ruimte in de stad kunnen we nog zoveel meer met onze daken. Zo kunnen we veel dakinspiratie opdoen uit Denemarken, waarbij dit twee mooie voorbeelden zijn:

Maar ook dichter bij huis zijn er veel inspireerde voorbeelden zoals het DakPark in Rotterdam, Wonderwoods in Utrecht en de Dakkas in Haarlem.

Triflex draagt bij!

In ons tweede seizoen van de XchangeIdeas podcast gingen wij in gesprek met Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution. Samen bespraken we de kansen die daken bieden en hoe verschillende functies op het dak gecombineerd worden. Hoe kunnen we mensen bewust maken van de potentie van daken?

Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de combinatie aan functies die je op een dak kwijt kunt. Volgens Jan Henk staan we voor een enorme uitdaging:

“Als je met het dak aan de slag bent, maak je een keuze die voor 20/30 jaar vaststaat. De keuze die nu gemaakt wordt, is cruciaal voor de toekomst.”

Hij geeft aan dat we hier mee om kunnen gaan door altijd voor het maximaal haalbare te gaan. Dat houdt in: durven schakelen tussen dakfuncties. Niet alleen winnen op het gebied van energietransitie, maar ook op klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en woningbouw. Als het gaat om daken, moeten we denken in oplossingen. Het klopt dat niet elk dak geschikt is voor een bepaalde functie, maar zoals Jan Henk zei: “niet alles kan overal, maar overal kan wel wat”.

Zo zijn er lichtgewicht systemen voor daken die niet veel draagkracht nodig hebben. Daarnaast bestaan daken uit verschillende zones. Op de ene zone kan je wel een functie toevoegen, op andere niet. Het is maatwerk, waardoor er overal wel iets kan.

Meer dak inspiratie opdoen en benieuwd wat de mogelijkheden voor u zijn?

Je vindt onze podcasts op onze website, maar ook op de welbekende kanalen zoals SpotifyOmny & Google Podcasts.

Whitepaper gekleurde & multifunctionele daken

Naast deze podcast hebben wij ook een whitepaper ontwikkeld die inspiratie geeft over de mogelijkheden op het dak. Daarnaast geeft het u praktische handvatten om uw dak multifunctioneel te kunnen te maken. Ook brengen we risico’s in kaart en gaan we in op het beheer en het onderhoud van hedendaagse daken.

Nieuwsgierig? Download hier de whitepaper!

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw dak? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, het contactformulier of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder