30.05.2022

Het dak als oplossing - Nationaal DakenPlan

Een dak als kunstobject, om op te recreëren of te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren: de afgelopen 20 jaar heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.

Als partner van het Nationaal DakenPlan, is ons gezamenlijke doel om mensen meer bewust te maken van het potentieel van multifunctionele daken. Samen met het Nationaal DakenPlan werken we aan een beter gebruik van daken. Triflex denkt graag mee aan het beter gebruik van daken, denk hierbij aan: parkeerdaken, groen daken, witte daken, energiedaken en recreatie.

Samenwerking Nationaal DakenPlan
1/6
Parkeerdak Westfield Mall of the Netherlands
Parkeerdak Westfield Mall of the Netherlands
2/6
Groendaken
Groendaken
3/6
Witte daken
Witte daken bij het distributiecentrum in Beilen
4/6
Energiedaken
Energiedaken
5/6
Recreatie op daken
Recreatie
6/6

De focus ligt op het onbenutte potentieel van het dak als oplossing voor maatschappelijke opgaven zoals: klimaatverandering, verstedelijking, energie en biodiversiteit. Triflex biedt onder andere oplossingen voor:

Parkeerdaken

Bij parkeren boven leefruimtes komt een hoop kijken en daarom worden er hoge eisen gesteld aan het afdichtings- systeem. Een intensief gebruikte parkeervloer vraagt om het best mogelijke afwerkingsniveau: mechanisch zwaar belastbaar, esthetisch, waterdicht, slijtvast én veilig antislip. Triflex heeft systemen in het assortiment, die hiervoor goede oplossingen bieden.

Bekijk oplossingen voor parkeren

Groen daken

Alle daken staan, ongeacht hun functionaliteit, zomer en winter bloot aan het klimaat en tal van andere invloeden. Groen daken, moeten volledig waterdicht en wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Bij langere periodes van droogte gaan wortels op zoek naar vocht. Details op het dak waar vocht achterblijft, vormen daardoor in potentie zwakke plekken op groendaken. Hier biedt Triflex oplossingen voor.

Oplossingen voor groendaken

Witte daken

Tegenwoordig is het vraagstuk van energiebesparing in gebouwen een van de grote uitdagingen binnen onze samenleving. Een gebouw draagt indirect bij aan de uitstoot van broeikasgassen en daarmee aan de opwarming van de aarde. Triflex is zich bewust van de huidige ecologische uitdagingen en heeft daarom een reflecterende en efficiënte dakbedekkingsoplossing ontwikkeld: Triflex ProSolar.

Dit witte, reflecterende systeem voor daken verbetert koelprestaties, verlaagt de energierekening, beschermt het dak en is gemakkelijk in onderhoud.

Witte reflecterende dakbedekking

Energiedaken (gele daken)

Dit zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Met een geel dak kan energie worden opgeslagen en later weer worden hergebruikt. Ook deze daken moeten waterdicht en wortelwereld zijn, Triflex biedt hiervoor de uitkomst.

Oplossingen voor energiedaken

Recreatie (rode daken)

Een dak biedt heel veel mogelijkheden, maar die hoeven niet altijd praktisch te zijn. Een rood dak, oftewel een gebruiksdak biedt ruimte voor recreatie. Te denken aan een terras, een sportveld of een zwembad. Ideaal voor het efficiënt en effectief benutten van het leefoppervlak in een drukke stad.

Om lekkage te voorkomen, worden er hoge eisen gesteld aan de afdichting van een gebruiksdak. Het dak moet beschermd worden tegen mogelijke beschadigingen. Voor een rood dak is altijd een dakbedekking nodig waarbij een volledig verkleefde methode wordt toegepast. Dit vermindert het risico op lekkage aanzienlijk. De toplaag van het systeem moet hydrolysebestendig zijn. Ook is het van belang dat de afdichting wortelvast is, want de wortels van de beplanting mogen natuurlijk nooit door de afdichting groeien. Dit kan met een Triflex-afdichting op basis van vloeibare kunststoffen, zoals PMMA.

Dakoplossingen

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, het contactformulier of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.

VRIJBLIJVEND CONTACT OPNEMEN