?
03.06.2019

Vloeibare kunststoffen als bouw- en ontwerpmateriaal

Eigenlijk is het zonde. Als we bij Triflex eenmaal het eindresultaat hebben bereikt, is niet meer zichtbaar wat de afdichting allemaal behelst. De hoogste tijd om eens stil te staan bij de opbouw van het systeem en de inspanningen voorafgaand aan een goede waterdichting op basis van vloeibare kunststoffen.

parkeergarage renovatie met triflex
1/2
Triflex Academy opleiding
2/2

Waar begint het? Het hoofdkantoor van Triflex staat in het Duitse Minden. Daar vindt de productie plaats. Triflex produceert een breed scala aan kunststofharsen. Van epoxy, polyurethaan, polyurea tot polymethylmethacrylaat. In Duitsland worden de innovaties gerealiseerd op basis van vragen uit de markt en vanuit de verschillende dochterondernemingen. Zo heeft Triflex de afgelopen jaren onder meer Triflex Creative Design, luminicerende markeringen en diverse verspuitbare varianten van afdichtingsystemen geïntroduceerd.

Innovaties in de buurt

Innovaties vinden op kleinere schaal ook plaats in Nederland. Hier beschikt Triflex over een afdeling techniek. De teamleden adviseren opdrachtgevers en collega’s over de technische mogelijkheden en onmogelijkheden. Ze ondersteunen met CAD tekeningen en bestekteksten. Ook zorgt de technische afdeling voor de opleiding en begeleiding van applicateurs en waakt ze over de kwaliteit van de projecten.

De mensen in het team hebben allen ruime ervaring in de bouw, kennis van normeringen en bovenal uitgebreide product- en materiaalkennis. Ze weten als geen ander dat elk materiaal zijn eigen gedragingen heeft en kennen de eigenschappen van alle Triflex systemen door en door. Zo weten ze de beste combinatie te vinden. Vanuit die kennis zijn ze bovendien in staat klantspecifieke oplossingen te ontwikkelen.

Rivierzand

De afdeling techniek van Triflex komt dus ook in actie bij vragen van partners en klanten over een oplossing op maat. Bijvoorbeeld voor de architect die vroeg om een zandkleurige afwerking. Onze technisch adviseurs zijn op zoek gegaan naar geschikt gekleurd kwartszand. Uit diverse proefstukken viel uiteindelijk de keuze op zand dat afkomstig is uit een rivier. Dat had de beach look die de opdrachtgever voor ogen had. Dankzij de juiste finish behoudt het ook die uitstraling. 

Lichtdoorlatende coating

Hulp bij het bereiken van de juiste uitstraling kan een uitdaging zijn. Dat was het geval bij de ontwikkeling van een coating die wit licht moest doorlaten en bovendien de ondergrond langdurig bescherming biedt. Een standaard witte coating geeft bij belichting een bruine uitstraling door het aanwezige pigment. Een standaard transparante coating volstaat niet, omdat deze onvoldoende wit is. Dankzij de hoge productkennis van onze ontwikkelaars zijn ze erin geslaagd een product naar wens te realiseren. 

Laag voor laag

Wat niet zichtbaar is in het eindresultaat is dat een afdichting van Triflex meerdere lagen heeft. 
Dat bepaalt de kwaliteit en de levensduur van het oppervlak. Een beschrijving van de meest 
uitgebreide afdichting:


Primer

Allereerst wordt een primerlaag aangebracht. Deze dringt goed door in de poriën van de ondergrond. De primer zorgt voor de verbinding tussen de ondergrond en de afwerklaag of membraanhars. Bij een minder poreuze, dus harde, gladde ondergrond, is deze hechting extra belangrijk om de vloercoating houvast te geven. De primer ‘verzegelt’ de ondergrond, waardoor de vloercoating niet te veel wegzakt. Anders gezegd: de absorptie door de ondergrond neemt af en de coating hecht zich aan de primer.


Hars-vlies-hars

Triflex Speciaalvlies wordt toegepast als versterkende laag. Het heeft een scheuroverbruggende werking, zodat bij eventuele werking of scheurvorming in de ondergrond, de waterdichting toch gegarandeerd is. Bovendien waarborgt het de beheersing van de laagdikte in de verschillende Triflex afdichtingsystemen. De verwerking van het speciaalvlies vindt plaats in onze harsen. Het vlies wordt ‘nat-in-nat’ volledig verzadigd, zodat er een compacte laag ontstaat. 

Met elke laag verlengen we de levensduur van het oppervlak met jaren


Slijtlaag

De slijtlaag zorgt ervoor dat het membraan wordt genivelleerd en voorkomt beschadiging van 
de scheuroverbruggende laag. 


Finish

Ter verhoging van de chemische en mechanische bescherming dient een finish te worden toegevoegd.


Instrooimateriaal

Er is een ruime keuze aan antislip instrooimateriaal, indien gewenst decoratief. De zandkorrels, chips, of andere materialen worden in een natte laag ingestrooid, waarna het eventueel wordt geseald voor behoud van de instrooiing.

De verwerking

Onze productie, het product en de applicatie; het wordt allemaal afzonderlijk aan kwaliteitscontroles gekoppeld. Te denken valt aan ISO voor productie, CE-keurmerk voor de producten en externe controles op applicatie. Triflex staat voor kwaliteit en wil dit te allen tijde kunnen garanderen. Mede daarom werken wij uitsluitend met erkende applicateurs. Deze bedrijven zijn opgeleid om met Triflex producten te werken. Zij hebben eraan bijgedragen dat in de afgelopen veertig jaar de duurzaamheid van onze producten is bewezen.

Informatie

Weten wat Triflex voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via +31 38 460 2050 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.