Elevatoren Maassilo’s Rotterdamse haven

Langdurig beschermd tegen corrosie
Meer weten?

Elevatoren Maassilo’s

De Elevatoren zijn voormalige graantorens die horen bij de Maassilo in de Rotterdamse Maashaven. Sinds ruim twee decennia zijn de graansilo en de Elevatoren niet meer in gebruik. Inmiddels is de silo een bedrijfsverzamelgebouw en hippe evenementenlocatie. De Elevatoren blijven bewaard als eyecatchers.
Locatie
Rotterdam
Oplevering
mei 2017
Segment
Daken en dakdetails, Industrie
Applicateur
JL Kunststoffen BV

Projectomschrijving

De uitdaging

Hiervoor was wel een ingrijpende renovatie nodig, die geïnitieerd werd door verschillende ondernemers. Zij ondersteunen teams van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die de torens aan het opknappen zijn.

Sjaak Lagerwaard van JL Kunststoffen krijgt van de dakdekker die betrokken is bij het project de vraag om hieraan mee te werken. “Ik werk vaker samen met de dakdekker die het vroeg. Hij zou de bovenzijde van de torens dichten, maar kon niet zo veel met de stalen doorvoeren op het dak. Vandaar dat wij in beeld kwamen. De ongelijke metalen ondergrond is uitstekend af te dichten met Triflex MetalCoat.” Na afstemming met adviseur Simon Zwart van Triflex werd voor deze toepassing gekozen waarmee de stalen constructie langdurig tegen corrosie is beschermd.

Thumbnail
werkzaamheden Elevatoren Maassilo’s Rotterdamse haven
1/3
Thumbnail
Situatie voor de renovatie
2/3
Thumbnail
Situatie voor de renovatie
3/3

De oplossing

Het werk voor de mannen van JL Kunststoffen bestaat uit het conserveren van de doorvoeren op het dak van de Elevatoren. “Het was echt helemaal verroest”, weet hij nog. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen het voorwerk, zij verwijderen alle losse roestdeeltjes. Als het op de afdichting aankomt, zet Sjaak zijn collega’s in. Eerst worden de doorvoeren in de Triflex Metal Primer gezet voor een betere hechting en vervolgens het geheel afgedicht met Triflex MetalCoat.

“Het was echt helemaal verroest.“

- Sjaak Lagerwaard, eigenaar JL Kunststoffen -

Het resultaat

Een van de Elevatoren wordt een museumstuk in open air. De andere twee worden onderdeel van een horecagelegenheid. Maar als het aan Sjaak ligt, kunnen de grote stofzuigers na twintig jaar zo weer in gebruik worden genomen. “De doorvoeren zijn weer prima afgedicht. En van binnen draait en zuigt alles nog, dus laat de boten met graan maar komen.”

Thumbnail
Het resultaat
1/3
Thumbnail
Het resultaat
2/3
Thumbnail
Het resultaat
3/3
Casestudy
File

Elevatoren Maashaven

De Elevatoren zijn voormalige zuiginstallaties die behoorden bij de Maassilo in de Rotterdamse Maashaven. De Elevatoren hebben vroeger gefungeerd als stofzuiger om graan, dat vanuit de hele wereld naar Rotterdam kwam, uit de schepen te zuigen. Deze Graansilo behoorde tot de grootsten van Europa met, na de laatste uitbreiding, een totale capaciteit van 90.000 ton.

Na een lange staat van dienst is door nieuwe methoden van bevoorraden en produceren van voedsel de Maassilo in de jaren ’80 buiten gebruik gesteld. De graansilo blijft nog tot 2003 in gebruik voor opslag. In juli 2003 wordt het complex aangekocht door de gemeente Rotterdam. De Maassilo wordt verbouwd tot een Creative Factory met diverse evenementenlocaties.

De Elevatoren werden hierdoor overbodig en zijn daardoor jarenlang een stadsaanzicht geweest dat meer en meer in staat van verval verkeerde. Met de plannen van de gemeente Rotterdam om het stadsdeel te verfaaien was de gedachte van het slopen en verwijderen van de Elevatoren dan ook een logisch gevolg. Echter met het verwijderen van de installaties langs de kade zou een stuk geschiedenis van de stad komen te verdwijnen.

Het Idee van verwijderen zorgde voor verzet van een aantal partijen en personen welke begaan zijn met de historie van Rotterdam. Uit dit verzet is na overleg met de gemeente de Stichting Elevaroren Maashaven tot stand gekomen. Door niet te kiezen voor een kostbare sloop van het betonnen gebouw, maar door het te restaureren en door juist gebruik te maken van het karakter van het gebouw voor haar nieuwe bestemming, geeft het gebouw met gewijzigde functie een nieuwe invulling aan haar omgeving. Door nu ook de elevatoren hierin op te nemen, ontstaat er straks een enorme blikvanger op Zuid.

Naast Johan Paaimans in de rol van voorzitter, bestaat de stichting uit Hennie van der Most (Speelstad Rotterdam), Leo van Leeuwen (Van Leeuwen Recycling Groep), Richard van Beusekom (Maassilo), Peter Leenheer (Bonn & Mees), Eric Mijnsbergen (Flextra) en Peter Gardien (Schipper Bouwgroep). Het project is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en de transformatie is voor een deel mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Rotterdam. Voor de restauratiewerkzaamheden worden langdurig werkzoekenden uit de gemeente Rotterdam ingezet. Tijdens de werkzaamheden werd er onder begeleiding een leer- en werkervaring opgedaan. Daarnaast hebben vele bedrijven en ondernemers als sponsoren een bijdrage geleverd aan de financiële ondersteuning van het project.

Meer over het project is te vinden op de website van Elevatoren Maashaven.

Gerelateerde referenties